Scrisoare Paste 2019

Pentru o nouă primăvară – M.P. Robert, trad.L. Blidariu

Scrisoarea de Paști 2019– A. Hasselmann, trad. Liliana Dumitriu

Predica de Înălțare-  Monica Culda 

RETROSPECTIVE

Cadou de Crăciun, Broșura Fondării- Laurențiu Cîmpeanu

Mlădițe ale comunității- Pitești- Iuliana Toth

Oameni dragi- Laurențiu Cîmpenau

 Ascultând Bach -  TrioDan- Concert comemorativ - C. Vasile

Evocare la sfârșit de martie- L. Blidariu , V. Petrovici

POVESTE  DE PAȘTI  - Micul Soare

VEŞTI DIN COMUNITATE

Info-brief, ianuarie-martie 2019 -Verginia Petrovici

Scrisoare financiară, bilanțul 2018- Diana Stoica

În zilele de Crăciun la Cluj- Lidia Blidariu

PERSPECTIVE 2019

Programul de Paști la București- A. Hasselmann

Programul de Paști la Cluj- Monica Culda

 Simpozion Național de Înălțare, Cluj- Monica Culda . 

 VESTI INTERNAȚIONALE. INVITAȚII

PERICOPE 2019

URARE DE PAȘTI. 

INFO comunitate, site, pers. de contact

 

Pentru o nouă primavară

De la Paști la Rusalii

                                                                                   Marie- Pierrette Robert

In primăvară, natura renaște. Pământul freamătă de flori care se deschid, de recolte care se pregătesc. În aer păsările și insectele sunt la întâlnire, de asemenea, cu viața care țâșnește. Și totuși o știm bine natura e în suferință, insectele ca și albinele suferă, azi, de exemplu, un martiriu. Cauzele acestor  suferințe sunt cunoscute și puține decizii sunt luate ca situația să se schimbe.

Este un domeniu în care primăvara vrea să vină, unde forțele vor să izbucnească, să vină și să domolească suferintele creaturii, ale Creației...”Căci creatura pătimește și suspină în așteptarea revelației Fiilor omului”- spune Sf. Pavel în a sa Epistolă către Romani. Este o așteptare de la o primavară la alta.

În dimineața de Paști, Christos se arată sub aparența unui grădinar. El este Acela care are grijă de pământ și om. Sufletul uman poate învăța să perceapă în el Soarele Christic, Soarele vieții  mai puternice decât moartea. Astfel, realitatea Invierii, pas cu pas, va radia și va pătrunde, întreaga viață a pământului și a puterilor cerești, însele.

Forile pe care grădinarul divin le ridică spre lumină sunt sufletele omenești, destinele umane. A te redresa, a te întoarce spre lumină, a te lăsa transformat de ea, este lucrarea lui Christos în om, pentru puținul pe care îl vrea și el de asemenea și îi face loc.

De la primul Paști al timpului creștin al umanității, de la Inviere, discipolii L-au văzut sub diferite chipuri și au primit cuvintele Sale, patruzeci de zile, până la Înălțare. Ei au trăit puțin mai mult de trei ani cu El, pe pământ. Acum El este într-o intimitate imediată, din care îi ”învață” până la acel ceva cu totul nou, care vine: Spiritul Tatălui le este dat  prin forța lui Christos, legat de-atunci înainte cu Tatăl și cu oamenii, semn de unire între cele două lumi.

Așa gândirea ucenicilor se lărgește, ei au înțels tot ce altădată, când El le vorbea, nu au putut percepe. Și nu numai că înțeleg acum, la Rusalii, tot, dar sunt în măsură ei înșiși să pună în cuvine ceea ce percep din ființa Lui. Ei sunt în măsură să cuvânte celor prezenți, și care sunt la fel de atinși de viața puternică și clară pe care o resimt, ascultându-i pe ucenici.

In exterior primăvara irumpe în ciuda forțelor în declin ale naturii. ”Inainte”, primăvara, debrodând de forțe de viața, ne-a fost dată fără să știm despre asta, pentru nimic, gratis. Primăvara viitorului, primăvara ce vine, aceasta depinde de noi: avem în noi a ne face purtătorii forțelor de viață ale Înviatului și a le oferi ființelor elementare care, împreună cu Îngerii, se deschid, fără încetare, în lumea pietrelor și plantelor, și a animalelor, aerului, apei și focului! Ierarhiile cerești, ele însele, vin să primească, să reculeagă, din sufletul nostru, lumina Învierii lui Christos. Această ambianță se țese astfel pe intreaga Terră, ca un aer în care respiră lumina Spiritului.

Și putem în mod real să ne gândim, că acest aer nou este respirat, la fel, și de aceia a căror conștiență este încă închisă izvorului de unde el se răspândește.

             Dragi salutări şi urări de Paști luminos, întregii comunități!                                                                                     

 

                                                                                     Traducere Lidia Blidariu

 

Scrisoarea de Paște 2019

 

Dragi prieteni!

 

Ce anume are de-a face Actul de Sfințire a Omului cu moartea și cu Învierea lui Christos? El nu vrea să fie numai o vestire a Golgotei și a Paștelui. El ( actul cultic, nota red.) este – esența morții și a Învierii lui Christos. El este procesul sacru a însăși istoriei lui Christos în comunitatea aflată de față, participantă la slujbă. Pentru a exprima și mai limpede acest lucru: el – Actul de sfințire-este intrarea, pe viu , înăuntrul faptului de a deveni una cu Christos.

A privi imaginea Celui răstignit aflată deasupra altarului sau a asculta cuvântul Celui răstignit, le percepem drept forță puternică, deasupra noastră, a oamenilor. Actul de Sfințire a Omului nu poate fi însă viețuit, pe deplin, fără a lăsa moartea lui Christos să se desfășoare în noi înșine. Este un proces cu totul lăuntric.

Când a avut loc această moarte? Ei bine, acest lucru este totuși clar – desigur că pe Golgota! Această moarte – înainte de a fi avut loc pe Pământ- am putea spune, a avut loc, deja, în cer. Decizia lui Christos de a se jertfi pentru omenire a fost deja moartea sa. Plină de „dăruire și adevăr” a fost această moarte dumnezeiască, ce trebuia să elibereze moartea omenească. Pentru ca ea să obțină deplina realitate și eficiență, Pământul trebuia, încă, să devină. Căci numai pe Pământ putea să aibă loc această moarte.

Oare aici nu se găsesc și asemănări cu Actul de Sfințire a Omului?

 Și omul „moare”  aici de două ori. Omul aduce mai întâi jertfa, în partea Ofrandei din slujbă,  și atunci omul devine asemănător cu Christos, Cel care s-a decis pentru această jertfă când era în cer. Omul se pregătește, astfel, pentru ceea ce urmează să se întâmple în pașii următori.

 În partea de transformare/ trans-substanțiere a Actului de Sfințire a omului, oamenii se unesc cu Christos prin faptul că își aduc aminte de ultima Cină. Christos a rostit către pâine: ”Acesta este trupul meu”, iar către vin: ”Acesta este sângele meu”... Iar Christos s-a revărsat dincolo de El și a creat, cu ființa și cu voirea sa, un nou germene pentru un nou Pământ. Din această stare de prezență a Sa, într-un mod nou, trebuiau ucenicii să învețe să trăiască.

S-ar putea ca și noi să simțim că suntem, puțin, scoși în afara noastră și cum suntem ca și (a)trași către Christos, din punct de vedere spiritual-sufletesc.

În lăuntrul celui care participă la desfășurarea cultului are loc și acest deces, moartea Lui Christos se împlinește în om. Omul moare odată cu Christos.

Și cum are loc Învierea? Christos se ridică, am putea spune, din mormânt, din sufletul care sărbătorește odată cu El. Așa cum în dimineața de Paște i-a întâlnit pe ucenici și a rostit primele sale cuvinte: Pacea să fie cu voi!, tot astfel se vorbește despre pace în partea a patra a Actului de Sfințire a Omului, la Comuniune, despre acțiunea Sfântului Spirit, despre viață.

Astfel putem noi, oamenii, să simțim germenele vieții celei noi: se ușurează, se despovărează, devine ceresc-dumnezeiesc în jurul nostru, în noi.

Epistola de Paște exprimă acest lucru:     

Se deschide mormântul sufletului,

Un altar devine mormântul sufletului,

Christos aduce jertfă la altarul sufletului ... 

Fiecare Act de Sfințire a Omului este astfel pentru noi o moarte și o Înviere cu Christos în noi. Către acest fapt putem să ne dezvoltăm într-un mod din ce în ce mai conștient și în 2019!

 

                                                                              Armgard Hasselmann

                                                                    Traducere, Liliana Dumitriu

 

 

 

Înălțarea lui Christos e Înălțarea noastră

Monica Culda

Oare mai știe tufa negricioasă de porumbar că are muguri? Fructele i-au căzut sau au fost culese de mult, apoi a venit iarna... și au ramas spinii: lungi, tari, ascuțiți ca niște ace, îndreptați în toate direcțiile. Când mi-o reprezint, îmi zboară gândul la desișul de mărăciniș - de nepătruns - care o înconjura pe Frumoasa Adormită. Precis era din tufe de porumbe! Spinii porumbarului sunt ei grozavi, dar mugurii? Oare mai are și muguri?

Intr-o bună zi, mugurii se deschid. Abia a zăbovit soarele de primăvară pe lemnul noduros  și mugurii se deschid.  Flori delicate, albe  înfloresc pe lemnul aproape negru. Frunze nu sunt deloc. Dar peste tot sunt flori, ca un nor ușor, de un alb curat, imaculat. Si nu numai că sunt frumoase, că răspândesc în jurul lor un parfum delicat de marțipan, dar sunt și vindecătoare.  În concentrația potrivită, florile de porumbe au un efect de fortificare, de revigorare. Ceea ce a părut țeapăn și mort se poate trezi din nou la viață, și mai mult decât atât:  poate și să ofere din forțele sale vindecătoare celor care au nevoie de ele.

Mă regăsesc în tufa de porumbele. La fel se întâmplă și cu noi. Uneori ne simțim parcă încremeniți, amorțiți. Nu ne mai reușește nimic, cum ne-am dori... Alteori ne gândim doar la ceea ce ne lipsește și la câte ar mai trebui să se întâmple ca să putem înflori din nou,  ca să ne putem deschide în fața unui om, ca să ne putem înălța în fața unei responsabilități, în fața lui Christos...  Iar uneori ajungem să credem că, de fapt, nu mai putem înflori deloc – când știm prea bine din ce lemn bătrân, sălbatic, suntem făcuți.

În timp ce ne gândim la toate acestea, lumina lui Christos zăbovește deja demult, plină de dragoste asupra noastră. Nu contenește să ne dea putere să înflorim și să ne înălțăm. Pentru că El nu uită mugurii de pe lemnul nostru. Mugurii de care poate chiar și noi am uitat.

Ne tulburăm atât de usor în inima noastră, în viața de zi cu zi – știind  prea bine că nici un fir de păr nu ne cade fără voia Lui. În timp ce fiecare rază de soare ne spune subtil, dar concret: ”Să nu vi se tulbure inima! Aveti credință  în Mine!” Și..  ”cereți, bateți! cere-ți orice – în Numele meu – și vă voi da” (Ioan 14:1)                                                                                                                  

Christos nu ne uită  și nici nu renunță să creadă în mugurii noștri – așa cum Soarele crede în fiecare zi în mugurii florilor albe de porumbele .

Primăvara e o realitate. Învierea lui Christos e o realitate.

Înălțarea lui Christos, e Înălțarea noastră!

 

 

 

RETROSPECTIVE

 

 BROSURA FONDĂRII 2017

 

*Cu puțin inainte de Anul Nou, a apărut , sub îngrijirea Editurii Univers Enciclopedic, București și din  bunăvoința dlui Vlad Popa, Broșura Fondării, 6-8 octombrie 2017. Un frumos cadou de Crăciun! Mulțumim! Proiectul realizării acestei broșuri, în care se găsesc documente valoroase, conferințe, relatări, imagini de la evenimentul Fondării, a fost conceput de prietenii noștri, Gabriela și Laurențiu Cimpeanu. Ei au realizat brosura în limba română și finalizează și varianta în limba germană . Vrem să le mulțumim  din nou, pentru concepție și munca de traducere, înserând în această Scrisoare de Paști - Cuvîntul introductiv al broșurii sau Argumentul. L.B.

 

ARGUMENT

 

„O mie de vorbe, doi bani nu fac!” spune o zicală românească, sau „O trăire face cât o mie de cuvinte!”. O trăire adevărată, autentică, nu are nevoie să fie îmbrăcată în cuvinte, deoarece în ea însăși viețuiește Cuvântul, iar Cuvântul este Adevărul, care sub înrâurirea Duhului Sfânt, a Spiritului Adevărului, nu se sfiește să umble gol-goluț.

 

Cu o astfel de trăire ne-am întors acasă de la Sărbătoarea Fondării Comunității Creștinilor în România, București, 6-8 octombrie 2017. Merinde pentru drum și hrană pentru viață găsim de fiecare dată, atunci când reușim să o aducem din scrinul sufletului și să-i facem loc în conștiență.

 

Dintr-o astfel de trăire s-a născut și impulsul pentru acest proiect, simțit și gândit, ca un demers ajutător de conștientizare a acestui mare eveniment spiritual contemporan, pentru toți cei care au fost prezenți fizic, sufletește sau spiritual.

 

Despre trăirea nașterii Comunității originare, atunci când Duhul Sfânt s-a pogorât în mijlocul celor adunați în rugăciune în numele lui Iisus Hristos, la Rusalii, evanghelistul Luca ne spune totul într-o singură propoziție:„Comunitatea credincioșilor era o inimă și un suflet.” (Faptele Apostolilor 4, 32).

 

Fie ca din credința care ne urnește către Comunitatea lui Hristos, prin trăirea care ne unește în Comunitatea lui Hristos, să ajungem la Cunoașterea lui Hristos, Cel care ne iubește!

Cu bucurie fraternă, Gabriela și Laurentiu Cîmpeanu-coordonatori de proiect

 

 

 

Mlădițele comunității- Pitești

Grupul de membri și prieteni ai comunităţii din Pitești (8-10 persoane) au primit anul acesta vizita dnei preotese Armgard Hasselmann, în ianuarie şi martie. A fost un lucru intens al pericopelor . Am primit de la dna Iuliana Toth, o relatare- eseu despre ”acest pelerinaj”. Este o mare bucurie, pentru că la Pitești exista și mai de mult potențial de dezvoltare pentru Comunitatea Creștinilor și câțiva membri activi, cum a fost și regretata Camelia Udrea.L. B.

MULȚUMIM!

Îi mulțumeste dnei Armgard Haselmann, micul grup de creştini din Pitești, pentru pelerinajul spiritual prin cinci pericope, de la Epifanie spre Paști. Pe drumul unirii cerului cu pământul. Multumim! Din sufletele fiecăruia din cei ce am drumețit cu dânsa (în ianuarie şi martie a.c.) pe drumul pe care Împăratul ceresc îşi trimite în fiecare an slujitorii săi să-i cheme pe cei poftiți la Nunta Fiului său (Matei 22). Şi iată că atunci când vălurile sunt înlăturate, chiar şi acum după mai bine de doua mii de ani, se văd aceiaşi ”chemaţi la Nuntă” preocupaţi de problemele lor materiale. Din această  ”moarte a materiei” Isus Christos se străduieşte, zi de zi, să-i smulgă, spre a se putea uni cu ei ”spre progresul lumilor” (cum se spune în Credo). Dar aceasta unire este posibilă doar ”datorită purtării lor”.

Iată cum El îi duce, rând pe rând, în Via Tatălui său (Matei 20), pe lucrătorii risipiţi în piețe. Ei sunt în căutarea muncii de înnobilare a sufletelor lor la diferite ore ale zilei cosmice, cu diferiți ”talanți” primiți de la Dumnezeu Tatăl. Pentru îndeplinirea acestei munci, primind fiecare aceeasi plată, la sfarsit - pe Eul său superior, necesar unirii cu El, cu Christos.

Aşa cum în Credo ”fiinţa dumnezeiască, atotputernică spiritual-fizică … temelia cerurilor şi pământului”, creatorul celor văzute şi nevăzute şi ”care premerge creaturilor sale”, se uneste cu Fiul, Isus Christos, ”prin care oamenii dobândesc reînvierea existenţei murinde a pământului”, tot aşa, Fiul, prin Sf. Duh, Spiritul Sfânt (trimis în lumea pământului, slujitorilor săi), se uneşte cu toţi ”aceia pe care… îi poate smulge morţii materiei”.

În Credo Sfânta Treime se unește. Aşa și creştinii muncind în via Tatălui din sufletul lor, pot spera ca ”sămânţa aruncată” de semănător în pământ bun (Matei 13), să aducă roade de lumină. Roade demne de a ajunge la Nunta din Cana Galileei (Ioan, 2), unde Christos transformă apa pământului, în ”vinul” dătător de viaţă, în sângele Său, dăruit apoi la Cina cea de Taină.

Paşii ”pelerinajului” piteștenilor pe drumul pericopelor, cu dna preot Hasselmann, căreia i-am spune, slujitor al Sfintei Treimi,  s-au încumetat, sub conducerea dânsei şi pe cărările Actului de Sfințire a Omului (lectura integral în limba română).

Am auzit chemarea lui Christos ”cine vrea să-mi urmeze să-şi ia crucea!...” şi am făcut căţiva paşi cu El, cu Pacea lui, pe calea Învierii. Îi mulţumim Trinității Sfinte şi slujitorilor ei pentru însoțire! Vrem să continuăm!

Iuliana Toth ,Pitești

 

 

Oameni dragi

 

In 26 ianuarie, 2019, în Căminul pentru seniori ”Carl Wolff” din Sibiu, sufletul plin de iubire al doamnei doctor Alexandra Iordanide Zahariadi s-a hotărât să-și înceapă călătoria către căminul său spiritual. 

Dintre toți cei care am trăit bucuria întâlnirii de destin cu acest suflet curat și încercat în focul sacru, al unor experiențe pământești pe care lumea spirituală le îngăduie numai oamenilor aleși, nimeni nu și-ar putea imagina, într-un astfel de moment, că Alexandra și-ar dori ca noi să ne lăsăm copleșiți de tristețe. Dimpotrivă! Precum ea s-a priceput întotdeauna să găsească diamante în întunericul Pământului, să le șlefuiască și să le redea strălucirii Soarelui, tot așa sufletul ei își poate găsi acum merinde pentru drum în lumina gândurilor noastre bune și căldura rugăciunilor noastre juste.

Alexandra-Omul, care, întreaga viață, s-a străduit pe Calea Cunoașterii Adevărului, să afle izvoarele Științei-Spirituale Antroposophia, se va întoarce, acum, acasă, să se odihnească în brațele Înțelepciunii Divine-Sophia.

Fie-i drumul binecuvântat!                                  

Cu vie recunoștință, Laurențiu Cîmpeanu

 

 

 

 

 

 

Ascultând Bach

 

 

 

Eveniment în 2 martie la Cluj: Concertul comemorativ organizat de ”TrioDan” şi Comunitatea Creștinilor în memoria lui Victor Dan, muzician, organist, pedagog , pionier al mişcării noastre, de la a cărui plecare tragică s-au împlinit 5 ani. 

 

 

 

 

 

 

 

Sâmbătă, 2 martie, 2019, ora 19.00 , la Cluj-Napoca ,la Sala- Studio a Academiei de Muzica "Gheorghe Dima", am avut  bucuria și onoarea de a putea asculta, din nou, formația camerală ”TrioDan”, în cadrul Concertului comemorativ- Victor Dan
 Prieteni ai lui Victor Dan, prieteni ai muzicii, prietenii Comunității Creștinilor, au umplut sala de concert și s-au bucurat de o seara-Johann Sebastian Bach, Variațiunile Goldberg.
Aria și cele 30 de Variațiuni Goldberg de J.S. Bach și-au găsit o interpretare inedită și de înaltă respirație spirituală în interpretarea lui Aaron Dan (flaut), Theo Dan (vioară) și Michael Dan (clavecin / orgă).

Lucrarea, inițial compusă doar pentru clavecin, a fost transcrisă de Aaron Dan pentru ca cei trei frați  ai săi , ca să poată con-celebra muzica lui Bach în memoria tatălui lor: Victor Dan, muzicizn clujean, pedagog, organist cunoscut , pionier al antroposofiei si al mișcării Comunității Creștinilor în România.

 ”Ceea ce este în muzică este și în social și ceea ce este în social este și în muzică” își amintește Aaron că era învățătura pe care a sădit-o la temelia educației , tatăl lor, lor Victor Dan. ”Ascultându-l și înțelegându-l pe Bach putem rezolva conflictele sociale”.

 Pentru Judith Dan, mama celor trei protagoniști, lucrarea este ca un ciclu al naturii: Aria cu care începe este ca o sămânță din care se dezvoltă o întreagă plantă, pe parcursul celor 30 de variațiuni, pentru ca, la final să se retragă toate într-o nouă sămânță: Aria da Capo.
Prin creația remarcabilă a pictorului Valovits László imaginea lui Victor Dan a putut fi prezentă pe scena Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima” pe tot parcursul concertului cu un zâmbet tihnit și luminos. Mulțumim !
                                                                                 

 

Carmen Vasile ( Cluj)

 

Evocare la sfârșit de martie

S-au împlinit, la acest sfârșit de martie, 2 ani de la plecarea Luciei Bota. Era miercuri, 29 martie, dimineață devreme, când Lucia, prietena noastră din Comunitatea Creștinilor de la Cluj, a trecut pe neașteptate Pragul lumii spirituale, cu demnitate și trezie.

Ne gândim cu dragoste și mare recunoștință la ea. Lucia Bota face parte din grupul de pionieri ai antroposofiei din România. Nevoia sa de cunoaștere s-a dezvoltat atât pentru meseria sa de medic, cât și dincolo de ea, în impulsurile constante de a ajuta oameni. Uneori și-a riscat libertatea pentru crezul ei, în timpul comunismului.

Lucia Bota s-a implicat în destinul Comunității Creștinilor în România încă de la începuturile timide și tainice de acum mai bine de 40 de ani. Ca membră a Comunității Creștinilor a fost nelipsită de la activitățile ei ritmice din ultimul sfert de veac. S-a implicat activ în multe probleme cu caracter practic, ce necesitau perseverență. Avea un talent aparte pentru acestea, nelipsindu-i simțul datoriei, dar nici umorul.

Cei mai mulți dintre noi am cunoscut-o la Beliș, la Simpozioanele de vară, unde ajungea ”puțin” mai târziu, cu nelipsita ei rulotă. Mulți sunt cei pe care Lucia i-a dus și i-a adus de la Beliș și pe care la întoarcere îi găzduia la ea.

Iubea mult muzica, cânta la violoncel și-n ultimii ani activa într-un cor universitar. Era o foarte bună vorbitoare a limbii germane, o fină cunoscătoare a Bibliei.

Mai presus de tot iubea oamenii, ajuta, cu tenacitate pedagogică, tineri, pe care dorea să-i scoată la liman sau prietene mai vârstnice, pe care le aducea cu mașina la comunitate.

Acum, primăvara dă din nou năvală și ne aflăm în timpul Patimilor. E martie, luna când Lucia ”s-a mutat de la noi”, dar și luna în care era născută (13 martie). Ea trece cu ființa sa luminoasă, prin fața noastră , se impune memoriei noastre afective, salutându-ne din lumea spirituală. E poate împreună, cu prietenii, Gita Solyom, Marcel Halmăgean, Victor Dan, Camelia Udrea.

Noi ne bucurăm de roadele vieții ei, aici pe pământ, le onorăm și prin această evocare. Ne bucurăm și de rodul vieții ei, iubita sa fiică, Gabriela Hălmăgean, de minunata ei evoluție pentru întreaga comunitate. Mulțumim, dragă Lucia!

                                                                                   Lidia Blidariu si Verginia Petrovici

 

 

 

POVESTE DE PAȘTI 

 

Micul Soare

Lisa şi Peter strânseseră perniţe de muşchi. Într-un loc anume îşi construi fiecare copil un cuib din el, pe care îl împodobi cu primele flori de primăvară. Când Lisa fu gata, alergă la părinţi şi zise, radiind:

– Am construit un cuib aşa de mare! Descrise cu braţele mărimea lui.

Dintr-o dată deveni gânditoare: „Sper să-l găsească iepuraşul, că este chiar sub ramurile bradului cel mare!” Veni şi Peter şi spuse:

– Aş vrea să dăruiesc ceva iepuraşului! Îi place mai mult ceva sărat, sau ceva dulce?

Mama fu de părere că iepuraşul s-ar bucura precis de nişte legume pentru ronţăit. Ea aduse o frunză de varză şi un morcov şi le dădu copiilor.

Când se treziră fraţii în dimineaţa următoare, încă nu se luminase bine de ziuă. Se duseră repede la fereastră.

– Psss, poate-l mai vedem pe iepuraş, şopti Peter.

Amândoi îşi turtiră nasurile de fereastră privind în afară. După un timp, Lisa se bucură:

– Uite, cred că acolo în iarbă e un ou roşu!

– Da, îl văd şi eu, rămase uluit Peter, şi dincolo în spate este altul.

Copiii îşi treziră părinţii.

– A fost deja iepuraşul!

Când ajunseră la cuiburile lor, fură curioşi să vadă dacă iepuraşul găsise darurile lor.

– Dintr-al meu a muşcat! se bucură Lisa.

– Şi dintr-al meu, strigă Peter, uite, aici se văd urme clare de dinţi!

Abia acum admirară cei doi surprizele din cuiburile lor şi mâncară din ele.

În iarbă găsiră mai multe ouă mari, colorate. Le aduseră într-un coşuleţ la masa aranjată festiv. Mai târziu, la micul dejun, tatăl întrebă:

– Ştiţi că în aceste ouă de Paşti este ascuns ceva deosebit?

El ţinea un ou decojit cu vârful în sus, tăie cu grijă albuşul de jur-împrejur la mijlocul oului şi ridică jumătatea de albuş deasupra. Când copiii văzură gălbenuşul aflat în cealaltă jumătate, rămaseră uimiţi.

– O, arată ca o minge de aur!

– E ca un mic Soare! 

 

VESTI DIN COMUNITATE 

INFOBRIEF, Ianuarie- Aprilie- 2019 

Privind retrospectiv, începutul acestui an a fost deosebit de bogat în evenimente. Prezentăm o privire dinspre preyent spre trecut.

În 14 aprilie, la Cluj, a avut loc Adunarea generală a Asociației Comunitatea Creştinilor în România, prilej cu care s-a prezentat bilanţul financiar 2018.

Între 5 şi 6 aprilie, la Viena, s-a ţinut întâlnirea de Medicină pastorală bianulă, iar intre 1-4 aprilie a avut loc, la Salzburg, Sinodul internațional al Comunității Creștinilor- Regiunea Europei Centrale, unde au fost prezente şi preotesele noastre,  A. Hassemann şi M. Culda.

 

Duminică, 31 martie, atât la Comunitatea Creștinilor în Cluj cât şi la cea din Bucureşti, s-a celebrat Actul de Sfintire a Omului, urmat de un studiu al Evangheliei. La Cluj a fost evocata personalitatea Luciei Bota, in prezenta Gabrielei Halmagean, fiica Luciei, actualmente studenta l aSeminarul de preoti al Comunitatii Crestinilor, Stuttgart.

La Comunitatea Creștinilor în București, duminică, 24 martie, după Actul de Sfințire a Omului, dna. Armgard Hasselmann a ţinut conferința cu tema: „În întâmpinarea Paștilor”.

Comunitatea Creștinilor în Cluj, duminică, 24 martie, a început programul cu muzică, apoi s-a celebrat Actul de Sfințire a Omului, după care s-a mers în excursie la Plopi.

Duminică, 17 martie, atât la Comunitatea Creștinilor în București cât şi la cea din Cluj, a avut loc Actul de Sfințire a Omului, urmat de un studiu al Evangheliei.

Între 15-16 martie, dna A. Hasselamnn a fost în vizită la grupul din Pitești, pentru o conferință și discuții. S-au studiat pericopele perioadei, s-a lecturat Actul de sfintire.

Luni,11 martie, la Cluj s-a ţinut Atelierul lunar: ”Lumea imaginativă a basmelor”, cu  Judith Dan.

Comunitatea Creștinilor în București, duminică, 10 martie, a celebrat Actul de Sfințire a Omului, urmat de  Actul duminical pentru copii, o poveste specială și muzică, iar la Cluj, în cadrul duminicii familiei, după Actul duminical pentru copii, au urmat cântece şi jocuri de Carnaval.

Duminică, 3 martie, la Cluj s-a ţinut Actul de Sfințire a Omului, urmat de un Atelier muzical şi de studiul Evangheliei, iar la București, Actul de Sfințire a Omului s-a celebrat, sâmbătă, 2 martie.

O zi specială la Comunitatea Creștinilor în Cluj a fost 2 martie, organizându-se un Concert comemorativ dedicat lui Victor Dan, muzician, pionier al mişcării noastre, de la a cărui plecare tragică s-au împlinit 5 ani. Sala Studio a Academiei de Muzică a fost, sâmbătă seara, arhiplină. Publicul a participat la o performanță excepțională a formaţiei TrioDan. Un concert J. S. Bach cu ”Variațiunile Goldberg”.

La București, în 24 februarie, Actul de Sfințire a Omului a fost urmat de discuţii pe Evanghelia după Matei, iar la Cluj, Actului cultic i-au urmat Studiul Evangheliei după Ioan şi un atelier de modelaj cu Maja Wagner (artist şi terapeut din Bonn),  început sâmbătă, 23 februarie. Atelierul artistic meditativ pe dinamica şi metamorfozele formelor/peceţilor planetare a fost urmat de prezentarea dnei Culda despre “Pași importanți înainte și după trecerea pragului”.

Duminică 17 februarie., la Comunitatea Creştinilor în Bucureşti, Actul de Sfintire a Omului a fost urmat de  conferinţa: “Sfinţirea preoţilor - chemare şi devenire”, susţinută de pr. Armgard Hasselmann, iar la Cluj, duminica familiei a beneficiat de un atelier artistic meditativ cu Maja Wagner, de istoria regelui Solomon, de cântare cu Ioana Racoltza, iar în încheiere de Actul duminical pentru copii. Atelierul artistic a început sâmbătă, 16 februarie.

Între 13-15 februarie, dna pr. A. Hasselmann a efectuat o nouă vizită grupului comunității de la Brașov, ţinând o conferință și discuții.

La Comunitatea Creștinilor în București, duminică, 10 februarie s-a celebrat Actul de Sfințire a Omului, urmat de Actul duminical pentru copii, poveste şi cântece.

Comunitatea Creștinilor în Cluj, în 10 şi 3 februarie a celebrat Actul de Sfințire a Omului, urmat de un mic Atelier muzical şi de Studiul Evangheliei după Ioan, iar în 4 februarie  în cadrul atelierului susţinut de Judith Dan ”Lumea imaginativă a basmelor” s-a povestit şi discutat basmul “Cioc de Sturz” de Frații Grimm.

La Comunitatea Creștinilor în București, sâmbătă, 2 februarie, s-a celebrat Actul de Sfințire a Omului urmat de o întâlnire de lucru a colaboratorilor.

La Comunitatea Creștinilor în Cluj, în ultima duminică de Epifanie, 27 ianuarie, Actul de Sfințire a Omului, a fost urmat de o improvizație muzicală cu Judith Dan şi de Studiul Evangheliei, iar în București Actul cultic a fost urmat de conferința: „Confruntarea cu răul - experiente mistice”, prezintată de A. Hasselmann. A vizitat comunitatea si a conferentiat la SAR,pr. Uwe Sondermann din Hamburg.

Pe 20 ianuarie, în ambele comunităţi, s-a ţinut Actul de Sfintire a Omului şi Studiul Evangheliei, la Cluj fiind urmat de un atelier de Origami şi cântece.

Comunitatea Creștinilor în Cluj, duminică, 13 ianuarie, s-a celebrat Actul de Sfințire a Omului, iar în 6 ianuarie, Actul cultic  de Epifanie, a fost urmat de conferinţa: “Fiziologia sacramentală a inimii” și exerciţii terapeutice euritmice ţinute de Dora Mihalcz, S. Tigăreanu, Monica Culda.

La Comunitatea Creștinilor în București, duminică, 6 ianuarie, Actul de sfințire a Omului a fost urmat de  Actul duminecal pentru copii şi de o poveste de Epifanie.

In 2 ianuarie 2019, intampinand cu bucuire Anul Nou, un mic grup  prieteni din Cluj si Bacau, au facut o mica excursie la Belis ,sa verifice starea taberei. S-a degajat prin tăiere o creangă de copac, ce afecta acoperișul unei cabane. Capela, îngropata de zăpadă, a fost încalzită de colinde de Stea .Familia Todea i-a asteptat cu o supa caldă, binevenita.

 

 

 

 

Zile  sfinte de Crăciun , la Cluj

 

De câțiva ani îmi petrec ultimele zile de Advent , cele sfinte de  Crăciun și Anul Nou, la Cluj, împreună cu familia spirituală, dar și cu cea a fiului meu. O bucurie dublă.

Și de doi ani am reușit să fiu parte și în Jocul de Crăciun. Am fost, de-a lungul anilor, la simpozioanele de iarnă de la Bucuresti, Inger de mai multe ori, Rege, Păstor și acum, la 63 de ani , am condus ceata de cîntăreți  clujeni ai Nașterii, în rolul , tineresc altfel și pus pe glume, al Cântărețului cu Steaua. Ce pregătire mai bună de Crăciun poți trăi, decât să fii în Jocul de Crăciun! O adevărată ințiere!

          Așa a fost și sâmbătă, 22 decembrie când  JOCUL de CRĂCIUN a fost prezentat comunității și invitaților la Cluj. Cu mult suflet au jucat și au cântat Nașterea Mântuitorului ,Ingerul( Ioana Racoltza) , păstorii ( Cosmin Cristea, Rares Olteanu, Gabriel Bota, si Traian Trif), hangiii( Bogdan Cristea si Elisa Olteanu), nu cei din urmă,  ci cei dintâi, Maria (Gabriela Halmagean, venită în vacanță de la Seminarul de preoți din Stuttgart), Iosif ( Sorin Olteanu, un Iosif tare cald și prietenos,) toți îndrumați de-al nostru Invățător( preoteasa Monica Culda) și însoțiți de un adevarat Maestru Cântăreț, Carmen Vasile, la pian..Capela din Cluj, se boltise și mai mult la sfarșitul Jocului și alte colinzi s-au împletit între jucători și public. Altfel am ascultat a doua zi, în slujbă, Luca 1, pe Inger vestind Nasterea.

          Ajunul Crăciunului ne-a găsit la comunitate, împodobind bradul cu trandafiri și semne planetare. Am pregătit pentru copii și teatrul de umbre” Moș Panof”, o sensibilă poveste de Ajun. A venit și un cadou surpriză pentru comunitate,  de la Brașov, de la Mircea Jurcovan: o uriașă și minunată geodă de citrină, care a încăput bine sub brad, drept iesle. In această atmosferă caldă, dar și sobră, concentrată, am putut percepe unicele slujbe de Crăciun, în miezul noptii, în zori și dimineața. A doua zi de Crăciun am putut trăi impreună cu copiii si familiile lor bijuteria unicat a Actului cultic de Crăciun pentru copii.

          Ultimele zile din an, 30-31 decembrie ne-au reunit iar în capela comunității , pentru Actul de Sfințire  a Omului de Crăciun, care unește intens, prin adresările la ierarhii, oameni și ingeri. Euritmia cu Dora Mihaly de la Budapesta ne-a ajutat  și mai mult să fim cu toată ființa in zilele sfinte de Crăciun.La Programul de Revelion  am avut minunata surpriză să nu mai găsim scaune pentru participanți, atît de mulți oameni au sosit. Colinde în jurul bradului.Euritmie. Retrospectiva 2018.Jocuri sociale.Reverberațiile evenimentelor anului în viața noastră .Masă festivă. Povestea lui Silvestru. Încheiere cultică a anului. Nu ne-a ajuns timpul, a doua zi am continuat revelionul după cult, cu neprețuitul Joc al Destinului și Perspective 2019. Am încheiat liniștit, cu  euritmie- motive arhetipale ale inimii, prima zi a Anului Nou,1 ianuarie 2019. Cireașa de pe tort a venit  și în 2 ianuarie, când am înotat prin zăpadă în tabăra dragă de la Beliș, câțiva prieteni. Fabulos început de an!

           Zile de Crăciun pline, la Cluj, rădăcini de roade bune pentru Anul cel Nou!

                                                                                                                            Lidia Blidariu

 

 

 

SCRISOARE FINANCIARĂ

Dragi prieteni,

Dorim să ne exprimăm întreaga recunoștință tuturor celor care ne-au sprijinit în anul 2018! Lansăm totodată un APEL la susținere, în continuare, a bunului mers al activității noastre atât din punct de vedere spiritual cât și material.

Din punct de vedere financiar, în anul 2018, din cele 50 de angajamente asumate de prieteni din Romania și stăinătate, 37 au fost achitate integral, 6 achitate parțial si 7 nu au fost achitate.

Veniturile Asociației Comunitatea Creștinilor în 2018 au fost din: contributii angajamente, chirii, donații, chete, colecte, 2%, sponsorizări: Total 92.593,47  ron

Cheltuielile constau din: impozite clădiri(3) teren, utilități proprietăți, materiale cult, investitii Belis, servicii contabile, transport, mici investiții case, ramburs imprumut cumparare casa Bucuresti (plata partiala), cheltuieli diverse:  89.106,92 ron

Diferenta dintre venituri( intrări) si cheltuieli ( ieșiri)

 TOTAL = 92.593,47 - 89.106,92 = 3,486,55 RON

 

MENȚIONĂM:

În  anul 2018 salariile ambelor preotese au fost plătite de la Berlin, din ajutorul dat pentru și până la Fondare  (SUMA=82.800 RON)

Ne-am reasumat ca începand cu anul 2019 sa plătim din contribuțiile noastre –  salariu pentru preot -Suma = 28.500 RON.

 

Credem că mai există prieteni, care doresc să-și asume un angajament financiar din acest an sau să-l reconfirme, sa-l modifice cu o suma mai mare, poate. Îi rugăm să ne anunțe. De altfel, a fost trimis un formular de angajament la începutul anului. Orice contribuție, orice sprijin financiar, donație, sponsorizare  sunt binevenite. Banii din contribuții, nu sunt orice fel de bani, sun BANI CALZI, încălziți la focul idealurilor comune, de dezvoltare a Mișcării noastre de înnoire religioasă, a cărei Fondare am trăit-o in  octombrie 2017.

Vă dorim Sărbători Pascale cu lumină și căldură în suflete!

În numele Consiliului de Administrație, responsabil financiar, Diana Stoica

*In 14 aprilie la Cluj a avut loc Adunarea generala a Asociatiei Comunitatea Creștinilor în România, pentru aprobarea raportului financiar 2018 , în vedera inaintării bilanțului contabil pentru anul trecut. D. Stoica

 

 

 

PERSPECTIVE

Programul de Patimi si Paști la București

 

 

SĂPTĂMÂNA   MARE   2019

 

Duminica 14 aprilie

10.00 - Actul de Sfintire a Omului- Floriile

11.20 -  Actul duminical pentru copii

 

Luni 15.04, marti 16.04., miercuri 17.04, joi 18.04

 9.00 -Actul de Sfintire a Omului

 

Vineri  19.04 și Sambata 20.04

10.00-  Actul de Sfintire a Omului

11.15 –Miercuri, joi, vineri, dupa actul cultic, au loc  discutii cu tema „ Organismul albinelor si legatura lui cu omul”  moderata de Armgard Hasselmann

*Sâmbata , la SAR, ora 12.00 Conferinta-”Pregatirea inimii pentru Christos”- Monica Culda

 

P A Ș T I

Duminica  21 Aprilie

10.00 - Actul de Sfintire a Omului- Invierea

 11.20  - Actul duminical pentru copii, muzica si cantece de Paști, poveste

Luni  22 aprilie-a doua zi de Paști

10.00- Actul de Sfintire a Omului

 11.30- Coloana Bernward - Domul din Hildesheim- prezentare

Duminica 28 aprilie

10.00-  Actul de Sfintire a Omului

 11.30-  Evanghelia dupa Matei , discutii

 

*Luni 29.04 – 01.05- Intalnire pastorala la Cluj

 

 

Programul de Patimi si Paști la Cluj

SĂPTĂMÂNA MARE , 14-20 aprilie

14.04  Duminica de Florii - Actul de Sfințire - Studiul Evangheliei,  Ioan 12

17.4  Miercurea Mare, 9.45  Cor -  10.00 Actul de Sfințire  a Omului -  Studiul Evangheliei  după Ioan                                                       

18.04  Joia Mare  9.45  Cor , 10.00 -Actul de Sfintire a Omului,  Ioan  cap.13:1-15  Isus spală picioarele ucenicilor.  In continuare,  moment pascal -  Cina Tăcerii

19.04 Vinerea Mare 15.00 - Ora răstignirii    ”Cele șapte cuvinte de pe cruce”                                                                                                                                          Cuvintele Evangheliei si muzică pentru orgă  și vioară.  Interpretează: Annamaria Balogh si Judith Dan  

16.00 - Conferința: ”Coborârea în abis și transformarea lui”- Manfred Schneider 

 

                                                                                     PAȘTI

21.04  Duminica Invierii  , 9.45  Cor  - Actul de Sfințir a Omului,  Evanghelia Învierii – Muzică și euritmie – motive pascale.

22.04  A doua zi de Paste , 10.00, Duminica familiei – Actul duminical pentru copii  - Grădina Invierii

27.04  -ora 17.00- Solutionarea conflictelor. Aspecte practice. Prezintă Dagmar Jeserscheck

Duminică, 28 .04 , 9.45  Cor  - 10.00 -Actul de Sfintire  a Omului -  Studiul Evangheliei dupa Ioan 

1 – 7 Mai -Excursie la mănăstirile din Bucovina împreună cu comunitatea din Budapesta.                                                 

5.0 5- 9.45  Cor - Actul de Sfințire  a Omului-  Studiul Evangheliei după Ioan cap.4.

12.05   9.45  Cor - Actul de Sfințire  a Omului- Studiul Evangheliei după Ioan cap.4, continuare

13.05- Cerc de lucru- ” Lumea imaginativa a basmelor ”– prof. Judith Dan

19.5  9.45  Cor  - Actul de Sfințire  a Omului-   Studiul Evangheliei după Ioan  cap.4

22-23.05 – Simpozion: ”Esteticul  în cotidian. Curățenia: de la corvoadă la declarație de dragoste a prezentului” -   invitată  Linda Thomas (  programul urmează în curând )

 

26.05  9.45  Cor -  Actul de Sfințire  a Omului-  Studiul Evangheliei după Ioan  cap.5

 

SIMPOZIONUL NAȚIONAL DE ÎNĂLȚARE

                                       CLUJ, 31 mai- 2iunie 2019

    Program

*Inainte de Simpozion. JOI, 30 mai, ora 9.00 - Actul de Sfințire a Omului- ÎNĂLȚAREA

30 - 31 mai – Intalnirea Consiliului Asociației Comunitatea Crestinilor in Romania

Vineri, 31 mai 2019

17.00 - Deschiderea Simpozionului –  muzică cu Judith Dan

17.15 – 18.30  Conferință: ” Eu sunt Calea, Adevărul și Viața, devenirea copilului din forțele arhetipale” - prezintă  Armgard Hasselmann

19.30 - 20.15- Prezentare și discuții  ”Elementul ușor al existenței. Despre simbolul Înălțării”  -  cu Sorin Tigăreanu 

20.15 – 20.30 Incheierea cultică a zilei.

Sâmbătă, 1 iunie

9.00 - Actul de Sfințire a Omului, Faptele apostolilor, cap 1: 1 - 11

10.30 - Cântăm împreună cu Judith Dan

10.45 -12.00- Conferința”Părăsit și ridicat în slăvi  – Viitor din nemărginire”  prezintă  Uwe Sondermann

12.15 - Aprofundarea prezentărilor

15.00   -Atelier muzical  cu Carmen Vasile

16.00  -17.15 -  ”Invățăturile Celui Înviat. Convorbirile avute de Christos cu ucenicii în cele patruzeci de zile”  -  Prezentare  Vlad Popa

17.30 –  Aprofundarea Evangheliei Înălțării, Faptele Apostolilor cap 1: 1 - 11 – Monica Culda

19.30 -  Concert :”Muzică despre ființele elementare și alte taine”, solistă Frolieb Stolwerk

20.15  Incheiere cultica a zilei

Duminica , 2 iunie

 9.00- Actul de Sfintire a Omului, Luca 23: 36-53

10.30 - Cântăm împreună  cu Judith Dan

10.45 - Conferință:  ”Inălțarea, destinație finală: Pământul  ” prezintă  Andras Zoltan

11.30- Plenum. Aprofundare.

13.30- RETROSPECTIVĂ. Incheierea Simpozionului de ÎNĂLȚARE

DATE ORGANIZATORICE

Locul desfășurării:   Cluj-Napoca, B-dul 24 decembrie 1989 nr. 36/5

Inscrieri:  prin SMS –a Rodica Oancea– 0758118054,  până în 19 mai 2019                                        Informatii:  Monica Culda   tel.: 0753701986 

Costuri: Contribuții benevole – orientativ  70 lei

Masa: pe cont propriu (în oraș ) sau, intern, prin catering

 

 

 

INVITAȚIE

22-23 Mai, Cluj – Simpozion- ”SPIRITUALUL ÎN COTIDIAN”

22 mai-  Conferință- ”Curățenia, de la corvoadă la declarație de dragoste ” -invitată   Linda Thomas. Elveția 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INVITAȚIE       

 

Intre 7-11 iunie, Comunitatea Creștinilor organizează la Witten, în Germania, FESTIVALUL TINERILOR de RUSALII, cu tema ”FANTEZIE- Creînd Viitorul”. Vor participa tineri și din România. Informatii la Monica Culda.

 

 

 

 

INVITAȚIE

 

TABARA DE VARĂ, BELIȘ 2019, a Comunității Creștinilor în România, are loc în acest an între 27 iulie -5 august.Vă așteptăm!

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR  PERICOPE 2019

 

Perioada de Patimi și Pascală

 

 

 

URARE DE PAȘTI

 

Iată zile-ncălzitoare
După aspre vijelii!
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.

Primăvara-ncântătoare
Scoate iarba pe câmpii,
Vin Floriile cu soare
Şi soarele cu Florii.

Lumea-i toată-n sărbătoare,
Ceru-i plin de ciocârlii.
Vin Floriile cu soare
Şi Soarele cu Florii.

Floriile, Vasile Alecsandri

 

 

INFO

http://www.comunitateacrestinilor.ro/

https://www.facebook.com/pages/Comunitatea-Creştinilor/597762496949151

Centre ale Comunităţii Creştinilor în România

Bucureşti :Str. Astronomului nr. 5 sect 1;

Mihaela Deaconu, tel:0733701244 email: deaconu_mhl@yahoo.com,

Zoltan Andras 0723296306, e.mail : zoltanandras@dnt.ro

Cluj-Napoca: Bulevardul. 21 decembrie 1989 nr 36, ap 5

RodicaOancea tel 0264554732, Diana Stoica: diana.stoica@yahoo.com

Alte persoane de contact

Nora Tigăreanu, Cluj, tel.0741076471, email: noratig@yahoo.com

Lidia Blidariu, Bacău,  tel. 0788968599, email: lidia.blidariu@yahoo.com

Verginia Petrovici, Iaşi, tel 0748140974 email:  vpetrovici2002@yahoo.com

 

Laurenţiu Cîmpeanu: laurentiucimpeanu@yahoo.com