Scrisoare de Sânziene 2019

Cuprins

Cuvântul de foc  -  Monica Culda

Botezul cu apă - Botezul în Spirit– Marie- Pierrette Robert, trad.L. Blidariu

Scrisoare  din Elveţia -Walther Gizendanner

RETROSPECTIVE

Confirmarea tinerilor – Cluj, mai 2019- Gabriela Popescu

De Paşti la Bucureşti, de Înălţare la Cluj - Verginia Petrovici

Simpozionul Naţional de Înălţare, Cluj, 31 mai-2 iunie - Eugenia Dragoi

Pași în comunitate -  Brasov, Mihaela Ţoţu

In memoriam-Ninetta Sombart- Monica Culda

POVESTIRI  DE VARĂ- Fiinta fluturelui- Armgard Hasselmann, trad. Liliana Dumitriu

VEŞTI DIN COMUNITATE

Info-brief, aprilie-iunie 2019 –VerginiaPetrovici

Vizita prietenilor din Budapesta- Molnar Zsuzsa

Festivalul tinerilor – Witten, 7-11 iunie, 2019 - Alexa Cardas

PERSPECTIVE 

Programul de vară la București - Aemagard Hasselmann, Mirela Stan

INVITAŢIE. Simpozionul de vară- Tabăra Beliș 2019 - Monica Culda

PERICOPE - Vara 2019

URARE  DE SÂNZIENE- Laurențiu Cîmpeanu

INFO comunitate, site, pers. de contact

 

 Redacţia: Lidia Blidariu, Monica Culda, Verginia Petrovici, L. Cîmpeanu

  

 

Cuvântul de foc

                                                                                                                   Monica Culda

Marii inițiați din centrele de mistere solare au ales noaptea de 24 spre 25 decembrie pentru a sărbători nașterea zeului lor. Dimineața, oamenii se strângeau la răsăritul soarelui pentru a-l vedea pe Helios. Zeul Soare apărea în carul său, tras de armăsari de foc și străbătea bolta cerească de la un capăt la celălalt. Zeul care era în car putea fi văzut doar de inițiați, însă fiecare om în parte putea presimți prezența divină dătătoare de viață a zeului.

Acum, în miezul verii, în jurul zilei de 24 iunie, sărbătorim două personalități solare cu totul excepționale. Îl sărbătorim pe Ilie și, alături de el, pe Ioan Botezătorul. Proorocul Ilie, a locuit în Samaria, în secolul IX înainte de Christos. Era îmbrăcat cu haină din păr de cămilă și se lega la brâu cu o curea de piele. În acele vremuri poporul își aducea jertfa în fața altarelor din ce in ce mai reci, lipsite de prezența divină. Ilie, prin cuvântul sau de foc, vroia să trezească în ei un nou mod de a-l percepe pe Dumnezeu cel viu. Ioan Botezătorul a trăit mai târziu, la răspântia vremurilor.  Surprinzător, și el era îmbrăcat cu o haină din par de cămilă și era legat la brâu cu o curea.Țelul Botezatorului este redat de Evanghelistul Ioan (cap.1:23/31): “Eu … sunt glasul celui care strigă în pustie: Neteziți calea Domnului… Eu nu îl cunoșteam, dar tocmai pentru aceasta am venit să botez cu apă: ca El să fie cunoscut lui Israel.” Ioan a fost un deschizător de drum prin excelență. Asemenea lui Ilie, vroia să îndrepte privirile spre un nou chip solar, al lui Christos, specific timpurilor lor. Pentru aceasta chemă la schimbarea modului de a gândi. Astfel oamenii puteau să îl vadă pe Christos în locuri în care nici nu se așteptau.                                                                                                                                              

În fiecare epocă este nevoie de noi deschizători de drumuri. Ochii noștri se încețoșează din când în când din diverse motive, se obișnuiesc cu o anumită lumină. Chipul lui Christos se schimbă însă de-a lungul timpului. El era Zeul Soare, apoi era susurul blând, care îi vorbea lui Ilie, apoi era Christosul pe care Ioan l-a botezat în apa Iordanului, apoi era Cuvântul Evangheliei, care străbate lumea. El este Cel ce a fost, Cel ce vine. El e toate acestea. Sfera Lui de viață crește mereu.                                                                     

Cuvântul lui Ioan, cuvânt de foc: ”Schimbați- vă modul de a gândi”, este singura cale, pe care putem descoperi realități pe care nici nu le bănuim.  Chiar și oamenii de știință recunosc că întreaga cunoaștere a zilelor noastre, ce se bazează pe legi și principia, va trebui într-o bună zi să se schimbe si să se orienteze după principiul semnificației. Atunci ne vom uita la Spiritul care stă în spatele principiilor.

Care e cuvântul de foc din ziua de azi? Iată unul din ele, rostit de Rudolf Steiner la două săptămâni după începerea Primului Război Mondial: ”Atât timp cât tu simți durerea, pe care eu o evit, Christos rămâne necunoscut în activitatea sa cosmică. Pentru că slab rămâne spiritual, care numai în propriul trup, e capabil să simtă durerea.”

 În viața de zi cu zi  Ioan e vocea, care strigă în sufletele noastre: ”schimbați-vă felul de a gândi”, ne îndreaptă privirea spre suferința celui de lângă noi. Atunci când eu o voi simți, asa ca și cum ar fi a mea, atunci am găsit calea, pe care îmi vine în întâmpinare, azi,  Christos. El este Fiul, care nu se naște doar în noaptea de Crăciun sau la Botezul în Iordan, ci care se naște permanent. Așa cum spunem in Credo, se naște” în veșnicie”, în noi și în celălalt de lângă noi. Când trăim aceasta, poate că Ioan ne zâmbește, de dincolo de prag, pentru că atunci misiunea lui se împlinește. 

 

 

Botezul apei și Botezul Spiritului

Marie-Pierrette Robert

A (te) boteza: a plonja în...a te cufunda în...

Pare că acest rit vechi de a te confunda în... apă ajunge, cu Ioan Botezătorul, la un termen.

Și totuși, atunci pe când Ioan Botezătorul boteza, Christos însuși practica botezul. Amândoi cufundau, pe cei ce veneau la ei pentru aceasta, în apă.

Ioan precizase totuși: „Eu vă botez cu apă, El vă va boteza în Spirit Sfânt”.

Viața are o forță emoționantă de continuitate. Se spune câteodată că trebuie să rupi cu trecutul. Dar sunt multe moduri de a o face: să încetezi brutal, să spargi,  să amputezi. E ceea ce s-a petrecut într-un fel la Izgonirea din Paradis (căderea în păcat): omul s-a găsit rupt de lumea Tatălui, de Creatorul său. Proximitatea totală, prezența inerentă a lui Dumnezeu în el, îl părăsește: o ruptură brutală, o amputare...

Christos, prin actul Său de Jertfă, a rupt cu trecutul într-un fel radical: nu mai e de-atunci înainte nici un vițel sau taur sau miel de sacrificat. El a ales felul în care să fie ființa vie a  vieții sufletului, ”Mielul lui Dumnezeu”.

El se face pe sine obiect al ofrandei și preot sacrificial din acest Miel divin.

Astfel este cu botezul apei: Christos a ales ca să primească de la Ioan botezul prin cufundarea în apa fluviului Iordan, pentru ca, într-un fel, între trecut și viitor  continuitatea să fie asigurată. De la purificarea prin apă El va putea face ca omul să treacă la gradul de purificare prin focul Spiritului: flăcările Spiritului, care vin la Rusalii să se așeze asupra celor care au drumețit prin săptămânile de Patimi, prin Săptămâna Mare, apoi de la Paști la Înălțare și Rusalii, atingând sufletul nostru gânditor.

Astfel, de când botezul creștin se săvârșește cu două substanțe în plus, adăugate  apei, este un început al Botezului în focul Spiritului: apa, sarea și cenușa vin să înscrie în ființa copilului legatura sa cu divinul din forța Soarelui lui Christos. El însuși a luat corp omenesc și a devenit ”corp pământesc”, în intregime, prin pâine și vin.

Putem din acest fapt să descoperim, puțin câte puțin, că sacramentul euharistiei se desfășoară fără încetare realizat de realitatea botezului. Aceasta este așa de ”reală” încât persoanele care asistă la cult (care poartă în Comunitatea Creștinilor Actul de Sfințire a Omului) trasează pe frunte, bărbie și piept semnul crucii. Sunt, cu precizie, chiar locurile unde, in timpul botezului, sunt depuse de preot apa, sarea și cenușa.

Semnul crucii noi îl facem să fie al nostru: această cruce, simbolul prin excelență al metamorfozei de la moarte la viață trecând prin focul sacrificiului lui Isus Christos. Noi ne cufundăm pe noi înșine în acesta, realizând botezul nostru într-o continuitate de viață.

 

Traducere  din l. franceză, Lidia Blidariu

 

 

  

SCRISOARE DIN ELVEȚIA

Dragi prieteni din România,


In luna noiembrie a anului trecut, am pus în practică o nouă hotărâre a cercului preoților. Ea privește munca dumneavoastră, a Comunității Creștinilor în România si integrarea comunităţii românești într-un cadru mai larg. Dorim să formăm o regiune, pe care am numit-o “Europa de mijloc“. Din această regiune faceau parte  Austria, Cehia, Ungaria, și acum și România. În procesul de integrare se află și Slovacia, Slovenia și Croația.

În această perioadă de început doresc, în calitatea mea de lenker, responsabil pentru România, să vă transmit tuturor un salut cordial. În noiembrie 2018, a avut loc preluarea responsabilității de la doamna Marie-Pierrette Robert. Doamna Robert vă transmite prin mine și cu această ocazie gândurile ei bune.

În această regiune nouă, de comunități ale Europei centrale, își desfășoară activitatea, alături de mine, 18 preotese și preoți. Noi ne întâlnim de două ori în fiecare an, într-una din comunitățile noastre, în cadrul unui sinod. În noiembrie 2019, mai exact între 18- 21 noiembrie, vom fi din nou la dumneavoastră în țară, la București. Este o bucurie pentru noi, cei din Vest să percepem viața din România. Mulți dintre noi au fost deja părtaşi la festivitatea Fondării.

În prezent munca noastră se concentrează asupra formării unui fundament bun pentru situația de pionierat în care se află țările noastre. Este important, însă, ca legăturile pe care le realizează preoţii să fie continuate şi consolidate de dumneavoastră, așa încât oamenii diferitelor comunități să se cunoască tot mai bine. Astfel vom putea construi punți între țările și culturile noastre. Stiţi cât de importantă şi actuală este strădania pentru o Europă  de mijloc. În sensul unui creștinism cosmic, așa cum îl percepem în Cultul nostru înnoit, semănăm seminţe pentru viața care ne așteaptă. De asemenea, vrem să creăm o legătură mai strânsă cu întreaga mișcare a Comunității Creștinilor internaţională, pe care ați putut-o percepe la Fondarea din România și alte activități.

Sper să putem lucra bine împreună cu dumneavoastră, la aceste țeluri.

Cu salutări cordiale, Walther Gizendanner

Zurich, 12 iunie, 2019

 

 

 

RETROSPECTIVE

 CONFIRMAREA TINERILOR

In perioada pascală, duminică, 19 mai, acest an, a avut loc la Comunitatea Creștinilor din Cluj, Sărbătoarea Confimării tinerilor. Ei sunt: Sâmpălean Aron si Agoston Mihaly (Miși).

Doi buni prieteni și colegi de școală, ei au trecut, împreună, întâi, printr-un proces de pregătire cu dna preoteasă Monica Culda și apoi, prin sărbătoarea Confirmării, ce marchează trecerea de la copilărie la tinerețe. 

 Actul de Sfințire a Omului, în care cei doi tineri au avut prima comuniune, a avut puternică încărcătură spirituală și sufletească pentru toți, copii, părinți, nași, bunici, prieteni, comunitate. A oficiat dna pr. Armgard Hasselmann (București).

După slujbă a urmat un moment de relaxare cu multe bunătăți pe gustul tuturor. Tinerii din comunitate confirmați anul trecut, Eliza Olteanu și Paul Cristea, împreună cu tineriii proaspăt confirmați, Aron și Miși, ne-au încântat cu expoziția culinară realizată din prăjituri și tort, pregătite chiar de ei. Au urmat momente de joc social, care ne-au înveselit pe toti cei prezenți.

După toate acestea, părinții, Gabi Popescu și Loti Agoston, Andreea Sâmpălean și soțul ei, i-au prezentat pe cei doi dragi copii confimați,  marcând evenimentele frumoase, importante și hazlii din viața lor. Panouri cu fotografii au stat mărturie.

Tinerii s-au bucurat de toată atenția și dragostea comunitătii și a familiilor lor. In continuare ei au oferit darul lor comunității prezente: Aron Sâmpălean a facut o mini expozitie cu lucrari de desen, iar Miși Agoston a dat un mic concert la pian.

In  încheiere tinerii au fost felicitați de toată comunitatea, am facut poze împreună. Sărbătoarea a continuat în familie. O zi magică, de neuitat! Mulțumim!

 

Gabriela Popescu, Cluj

  

 

 

 Fotografi, Andreea Sâmpălean

 

 

 

Paşti în comunitatea bucureşteană

 

          Anul acesta am avut bucuria pregătirii Paştilor împreună cu prietenii din Bucureşti, atât prin participarea la activităţile de la capelă, cât şi la simpozionul organizat de societatea antroposofică.

          Am început sejurul meu în capitală prin participarea la Actul de Sfinţire a Omului din Duminica Floriilor, 14 aprilie,  într-o atmosferă de caldă aşteptare a evenimentelor ce vor veni. Întreaga Săptămână Mare am celebrat, pas cu pas,  drumul către Golgota, regăsindu-ne în faţa altarului cu adâncă pioşenie şi responsabilitate pentru ceea ce trebuie să facem, fiecare dintre noi, pentru ca înţelegerea sacrificiului Fiului lui Dumnezeu să crească în inimile noastre.

          Dna Armgard Hasselmann ne-a împărtăşit cu generozitate, timp de 3 zile, lucruri noi despre lucrarea misterioasă a albinelor, ca imagine a viitoarei colectivităţi umane.

          Dna. Monica Culda, în conferința ținută la SAR, în Sâmbăta Mare, ne-a purtat prin cosmica evoluţie a lui Christos punând-o în legătură cu inima umană, ce parcuge şi ea etape de creştere de-a lungul unei existenţe umane.

          Duminica Paştilor, 21 aprilie, în capela Comunității Creștinilor, a fost, cu adevărat, o jubilare a inimilor noastre, ce s-au unit în cânt de laudă şi rugă, împreună cu prieteni din Societatea antroposofică. Spaţiul fizic a devenit neîncăpător, iar cel sufletesc-spiritual a cuprins cerul şi pământul întreg! Atmosfera de sărbătoare a căpătat o aureolă deosebită prin contribuţia lui Daniel Pop, care a făcut o incursiune în evoluţia muzicii pascale europene, cu bine cunoscutul lui talent. Deosebită recunoştinţă!

          Lunea Paştilor a prelungit bucuria de a celebra împreună, oameni veniţi din diferite părţi ale ţării, şi ne-a dat prilejul de a clădi punţi trainice între sufletele noastre pentru ca Isus Christos să poată lucra prin noi toţi.

Verginia Petrovici 

 

Fotografii Doina Vasilescu

Înălţarea, la Cluj

 

          Şi pentru ca lucrurile să se împlinească frumos, Sărbătoarea Înălţării am petrecut-o în sânul Comunităţii clujene. Este al doilea an când Clujul organizează un Simpozion de Înălţare în colaborare cu Societatea Antroposofică, bucurându-se de o activă participare a prietenilor veniţi din Timişoara, Bucureşti, Oradea, Bacău, Turda.

          Lectorii, Armgard Hasselmann, Monica Culda, Vlad Popa, Sorin Ţigăreanu, ne-au deschis, în cele trei zile (31 mai-1 iunie), perspective largi asupra evoluţiei creştinismului şi au clădit în sufletele noastre trepte de înţelegere şi trăire a evenimentului Înălţării.

          Judith Dan şi Carmen Vasile ne-au însoţit şi însufleţit cu muzica potrivită momentului, punând la încercare calităţile noastre vocale şi de cântare împreună.

          Duminică, 2 iunie s-a celebrat Actul de Sfinţire a Omului, în aceleaşi culori pascale, însoţit de predica însufleţitoare a  Monicăi Culda.

          Rămânem recunoscători tuturor celor care s-au nevoit să ne aducă aceste daruri-haruri şi mulţumim Cerului că ne-a învrednicit să putem înfăptui, împreună, pentru câteva momente,  o mică comunitate a lui Christos!

Verginia Petrovici

 

Giotto- Inălțarea la cer a Domnului

 

 

Simpozionul Naţional de Înălţare al Comunităţii Creştinilor

 Cluj, 31 mai-2 iunie  2019

                                                                                                 Eugenia Drăgoi, Oradea

 

Oaspeţi din Timişoara, Reşiţa, Oradea, Iaşi, Bacău, Turda, Câmpia-Turzii, Piteşti, Bucureşti au sosit la Cluj cu inima deschisă să se înalţe din punct de vedere spiritual la acest eveniment cosmic prin participarea la Actul de sfinţire a Omului, oficiat de preotesele Armgard Hasselmann şi Monica Culda, prin muzică şi ritmuri alături de Judith Dan şi Carmen Vasile, prin hrana spirituală oferită de conferinţele susţinute de Sorin Ţigăreanu, Armgard Hasselmann, Vlad Popa, Monica Culda, prin aprofundarea cuvântului evanghelic.

Prin toate aceste cadouri spirituale, ne-am întărit cu certitudinea că Domnul Christos este centrul  vieţii noastre, am aflat că doar din secolul al lll-lea, creştinismul poate spune Eu, că există o tehnică a căderii (dată de neputinţă) şi o tehnică a înălţării (dată de speranţă), că vigilenţa noastră trebuie să fie activată la maximum în acestă epocă a cincea de cultură, când se derulează o periculoasă acţiune de abolire a sufletului (din partea forțelor adverse omului).

S-au rostit cuvinte cu mare încărcătură de înţelepciune. Eu, personal, le-am atribuit caracter de aforism, ca de pildă: Lucrând, transform lumea! sau Căderea în păcat este darul ierarhiilor pentru oameni şi Ce ai pregătit în sufletul tău, primeşti! şi Creştinismul nu este o învăţătură, ci o faptă. Am aflat amănunte despre ce le-a vorbit Cel Înviat ucenicilor timp de 40 de zile, despre cum a reuşit Christos să smulgă forma umană morţii.

Cei care au conferenţiat au primit câte o frumoasă reproducere de pe fresca mănăstirii Sucevița – Scara Raiului – care pe verso a fost semnată de toţi participanţii.

Gazdele noastre ne-au înconjurat tot timpul cu căldură sufletească iar organizarea a fost desăvârşită. În pauze, am putut împărtăşi cu prietenii noştri din experienţele şi frământările vieţii orizontale, dar şi ale celei spirituale, pe verticală.

Momentele artistice au fost cele care ne-au dinamizat, dar ne-au şi înălţat prin concertul absolut fabulos susţinut de Carmen Vasile. Clujul se remarcă încă o dată prin oamenii lui calzi, prin sinceritatea îmbrăţişării, prin fermitatea privirii şi năzuinţele sale spirituale care se propagă spre Cosmos, dăruind dinspre Pământul privit ca o stea bunătate în voire, iubire în simţire şi lumină în gândire.

 

Mulţumire şi recunoştinţă, dragi prieteni!

 

 

 

 

     NOI PAȘI ÎN COMUNITATE-  BRAȘOV  

 

         La Brașov munca prietenilor Comunității Creștinilor continuă. Ea se manifestă pe două planuri.

         Unul este acela al strădaniei de a lucra cu pericopele în grupul mic, interesat de acest demers de încălzire, de drumețire spirituală modestă, dar constantă.

         S-a lucrat permanent, chiar dacă au fost și sincope datorate mișcărilor biografice individuale. Din ce în ce mai mult, prietenii simt mulțumirea, chiar bucuria lucrului comun, recunosc darul de simțire și înțelegere primite în timpul întâlnirilor.

 Celălalt plan îl constituie ajutorul, stimulul de creștere adus de ritmul vizitelor la Brașov ale dnei Armgard Hasselann, întâlniri ce se configurează ca o progresie.

 Dacă la Adventul 2018 ne-am întâlnit într-un spațiu privat, reuniunea din februarie 2019 a avut loc în Scoala Waldorf Sofia și a cuprins intervale rezervate părinților, unul dscălilor școlii și unul cercului celor foarte interesați de Comunitatea Creștinilor.

Iar întlnirea din iunie cu dna Hasselmann a avut loc în noua Casă Rudlof Steiner a ramurii  Brașov a Societății Antroposofice din România. Pentru aeastă posibilitate, vrem să multumim și pe această cale Consiliului director al S.A.R., care a făcut posibilă această colaborare.

In cele două zile ale reuniunii din iunie, am însoțit cu ajutorul pericopelor, epistolelor cultice drumul ucenicilor de la Înălțare spre Sânziene, trecând prin Rusalii. Apoi am putut să ne apropiem de ”Credo”, descoperind în ce mod și care formulări ne trimit, pe rând, la marile sărbători ale anului creștin, cu care sunt în legătură.

La ultima vizită a dnei Hasselmann, din iunie, au participat și patru persoane noi, care nu  au fost până acum în legătură nici cu antroposofia, nici cu Comunitatea Creștinilor. Din întrebările și reacțiile lor am putut sesiza marea nevoie de înnoire, pe care o resimt sufletele, căreia îi vin în întâmpinare  abordările  aduse de Comunitatea Creștinilor în plan religios.

Nu trebuie să uităm nici faptul că începând de la Crăciun am primit de la dna Hasselmann toate predicile pe care domnia sa le-a ținut la marile sărbători și nu numai.

De asemenea în timpul fiecărei vizite dna preoteasă Hasselmann a ținut  și câte o oră de religie cu fetița fam. Grigorescu, din clasa aIVa, care absoarbe cu sfilaă recunoscătoare tot ceea ce primește.

Având acces acum și la un spațiu de întâlnire ”obiectiv” și beneficiind de aceste întâlniri  ritmice cu dna Armgard Hasselmann, noi , ”grupușorul” de brașoveni putem nutri gânduri de speranță pentru viitor. 

Cu recunoștință și speranță, în numele prietenilor din Brașov,

 

Mihaela Țoțu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IN MEMORIAM

Ninetta Sombart (2 mai, 1925 – 24 ianuarie, 2019)

Cine a văzut tablourile Ninettei Sombart, nu le mai uită. Esența lor profund creștină conduc ochiul privitorului în lumea suprasensibilă și îl ajută să descopere legăturile, realitatea, bogăția spiritului. Acum, când venerabila artistă a trecut pragul, ni se dezvăluie lucruri necunoscute ale biografiei sale.

Bunicii ei au trăit în Transilvania, lângă Sibiu. Părinţii erau profesori universitari. Școala a făcut-o, însă, la Berlin. Războiul, al doilea mondial, a pus capăt vieții cultural bogate din care făcea parte și a făcut-o  să cunoască foamea, frigul, durerea, doliul.

Spre sfârșitul războiului își castigă pâinea făcând portretele soldaților americani și desenând afișe cu reclame. Talentul său era vădit.

Mai târziu, se căsătorește cu Wilhelm Bruckner în Comunitatea Creștinilor din Wiesbaden (Germania). Cununia a fost oficiată de Heinrich Rittelmeyer, fratele lui Friedrich Rittelmeyer (unul din primii preoţi ai Comunității Creștinilor). Cu soțul său va avea patru copii. Familia se stabileşte apoi în America.

Ninetta Sombart își îngrijeşte familia și pictează mai departe într-un stil magic realist și suprarealist. Epuizată, însă, la 37 de ani, se întoarce în Europa, la Basel, și începe să cunoască forțele vindecătoare ale Actului de Sfințire a Omului, fără de care – spunea ea - nu ar mai fi fost în stare să trăiască.

Tablourile pe care le pictează, de atunci înainte, printre care o mulţime de picturi-creații pentru altarele Comunității Creștinilor, sunt ca o mărturie a prezenței vindecătoare a Celui Inviat.

Traducere din l.germana, Monica Culda 

*Numai pentru ”Botezul în Iordan”- reproduceri, mai sus - Ninetta Sombart ne-a lăsat mai multe picture inspirate.. Nota redactor.

 

 

 

 

 

POVESTIRI DE VARĂ

 

 

Despre ființa fluturelui

 

Armgard Hasselmann,

traducere Liliana Dumitriu

                                              

 

Ein Räupchen kroch am fetten Kraut

und hat gar niemals aufgeschaut,

und voller Wonn`es fraß und fraß

und Erd und Sonn drob` ganz vergaß.

 

Doch als sichs gessen süß und satt,

da ward das Räupchen müd und matt,

und spann sich ein

in einen Schrein

von lauter Seide, fest und fein -

da war es wohl geborgen.

 

Als es nun wie im Grabe war

und sich verwandelt ganz und gar,

da kam an einem Morgen

aus seines Sarges engem Tor

ein zauberbuntes Wesen vor

und spreitete und weitete

die Flügel aus und breitete

sie in die Luft, ins Licht hinein:

trinkt Leben neu und Sonnenschein.

 

O Schmetterling, wie bist erwacht

aus deiner Raupen- Puppen-Nacht

Heinz Ritter

 

O omiduță se târa pe iarba grasă

Și nicidecum nu-și ridica privirea

Și plină de-ncântare mânca și iar mânca

Și, într-aceasta, de Soare și Pământ cu totul că uita.

 

Dar când mânca ea dulce și pe săturate,

Omida se găsi obosită și vlăguită

Și se țesu pe sine

Într-un scrin

Tot dintr-o fermă și fină mătase –

Aicea bine se simțea ocrotită.

 

Pe când ședea ca-ntr-un mormânt

Și întru tot se transformase,

ieși într-o bună dimineață,

prin poarta strâmtă a sicriului ei

o miracolorată ființă

și își întinse și-și lărgi

aripile și le desfăcu

în aer, înspre lumină:

soarbe viața nouă și lumina soarelui.

 

O, fluture, cum te-ai trezit

Din noaptea ta de pupă-de-omidă!

Heinz Ritter

 

Patru stadii sunt – de la ou la omidă,  la pupă și în final la fluture. O enormă polaritate există între ou și fluture. Oul se află într-o liniște deplină, uneori ca o sferă, alteori ca o lentilă, alteori asemănătoare cu o pâine și totuși atât de minuscul, încât de abia îl poți vedea: 0,25-2,6 mm. Fluturele, o ființă înaripată, care zboară de la o floare la alta, aflându-se într-o mișcare continuă, polenizând-o. După un îndelungat „zbor de patrulare” la marginea pădurii, așteptând o femelă de același specie, mirosind deja de mult parfumul, zborul nunții îi conduce acuma către Soare, unde se împreunează. Sămânța ajunge într-un buzunar seminal purtat de femelă și de abia la depunerea într-un loc potrivit sunt fertilizate ouăle. Depunerea ouălor este foarte diferită, în funcție de specie, fie unul câte unul, fie în mici grămăjoare de câte zece ouă sau într-un inel de până la patru sute de ouă în jurul unei crengi. Efectul secționant, despărțitor al eterului sonor începe o haotizare, iar de abia după aceea intervin forțe formatoare. De abia prin conlucrarea forțelor formatoare de specie împreună cu forțele formatoare generale, cu eterurile și elementele iese la iveală forma în domeniul fizic al substanței. Perioada de ocluzare are o durată de trei zile până la o jumătate de an.

Atunci când toate proviziile din ou sunt epuizate și mica ființă este dezvoltată pe această primă treaptă, având un cap gros și un corp subțire, roade dinspre înăuntru o gaură în învelișul rezistent al oului și se târăște în libertate. Tinerele omizi din majoritatea speciilor se întorc către învelișul oului și îl mănâncă pe acesta drept prima lor hrană.

Omida este, am putea spune, o ființă întru totul mascată. Cum să ia naștere vreodată un fluture din aceasta? În coloratura și mișcarea ei este un adevărat unicat. În plus, omida are un interes extraordinar de mare să nu fie mâncată, de exemplu, de păsări. Astfel că nici nu prea o putem distinge coloristic de o creangă, o tulpină sau o funză. Spre camuflaj, sunt chiar și fixate de corpul ei mici bucățele din planta din care se hrănește. Pentru a ajunge la hrană, unele specii au dezvoltat o artă proprie: ele se adâncesc într-un proces în care, de exemplu o molie cap-de-mort se strecoară într-un stup de albine și extrage sugand din celule mierea. Tonul emis de ea se aseamănă cu cel al albinei regină.

Multe specii de omizi trăiesc împreună în cuiburi, așa numite oglinzi. Pentru a se hrăni, ele pleacă în roiuri, pentru a se odihni se adună iarăși la un loc. Îndeosebi omizile procesionare, una prinsă cu capul de capătul corpului celeilalte, se târăsc noaptea într-un șir, care atinge uneori până la zece metri, către locul de hrănire, pentru a se întoarce dimineața din nou, sătule, în cuib. Omida se hrănește cu alge, licheni, frunze, fructe, semințe, rădăcini, părți de scoarță, piei, peri și pene. Sau cu anumite plante care au flori.

 Un uriaș intestin străbate întregul trup. La capăt se află camera de excremente. Vasul de sânge care se întinde de-a lungul spatelui pulsează cu 40-50 de bătăi/minut, mai încet decât la fluturele maturizat. Lateral pe corp sunt nouă deschizături, prin care omida preia aer. Omizile au un dezvoltat simț al mirosului și al gustului. Pielea lor nu poate crește odată cu ele, de aceea omida năpârlește de mai multe ori, ba chiar și gura, deschizăturile pentru respirație și anusul trebuie schimbate odată cu aceasta. După năpârlire, omida mai este încă slabă și foarte sensibilă. Adesea, noua piele are și o nouă culoare. Aproximativ jumătate dintre omizi iernează la sol, sub frunze sau în crăpăturile scoarței. Omizile fluturilor au deschizătura pentru tors firul situată pe buza inferioară și întreaga activitate de tors o însoțește cu mișcări ale capului și cu partea anterioară a trupului.

Se apropie un nou stadiu: pupa. O țesătură mai mult sau mai puțin lejeră țese ea în jurul ei înseși, unele omizi mai și îmbracă lăcașul cu fire moi de mătase. Dacă se pun cumva să se odihnească într-un mic orificiu din pământ, atunci se așază cu capul către ieșire, pe de o parte pentru că trebuie să perceapă atmosfera înconjurătoare, mai trebuie să și respire, iar pe de altă parte pentru ca de îndată ce se încheie acest stadiu să poată să se târască afară. Frunzele și alte părți de plantă sunt mâncate de ele și astfel preiau forțele solare și le transformă în corpul de grăsime. Toate acestea sunt substanțele de acumulare și materia primă pentru glandele de tors. În firul lung, subțire, din care 2000 m cântăresc doar 0,2 g, țeserea cuprinzătoare de spațiu a eterului luminii este vizibilă în conlucrare cu elementul fluid al apei. Astfel, omida realizează la țesere un gen de „conducere înapoi” a elementului apă în eterul strălucitor al luminii (W. Hoerner). Înainte de a se înconjura cu firul tors, ea își mai dezbracă pielea. Învelișul pupei care apare atunci este albicios, clar ca sticla și aproape ca și lipsit de piele. Dinspre capătul trupului are loc atunci foarte repede o schimbare de culoare, de la verzui, galben, roșu, maro, violet și la negru. Pe parcursul ulterior apare un desen pe partea exterioară a pupei. Acest model înfățișează organele fluturelui, așa cum vor arăta acestea. În schimb, în interior nu este încă format nimic. În timp ce învelișul se întărește, desenele devin tot mai precise și, în 20 de minute după transformare, pupa își ia forma sa finală. Ideea de care este dominată și stăpânită dezvoltarea insectei s-a lăsat văzută, am putea spune. Toate pozițiile din organism care vor fi ocupate mai târziu de picioare, aripi, antene, sunt desemnate deja în mod definitiv.

Larva a murit, de fapt, și s-a născut din nou. Această idee se impregnează într-o substanță care este lipsită de structură și este amorfă, pentru a putea primi mai bine impregnarea. În pupă este din nou activ eterul sonor, care separă toate vechile legături celulare și le scindează, le haotizează.

Un element de aer netulburat este important în timpul acestei faze de pupă. Atunci intervine eterul luminii, pentru a produce configurarea atât de diferită, a corpului de fluture, care urmează să ia naștere. Minusculele „discuri imaginale” – densificări de substanță, sunt zonele de origine ale noilor procese de creștere. Ele sunt ordonate simetric și din ele izvorăsc forțele formatoare ale noilor organe, îndeosebi ale aripilor. W. Horner vorbește despre eterul luminii care „spațiază” în configurația spațială interioară a pupei acele organe care au de cuprins mai târziu spațiul exterior. Prin orificiile de respirat care se întind pe ambele laturi, pupa rămâne în legătură cu lumea exterioară.

Lungimea și timpul de formare în pupă sunt diferite în funcție de specie. Uneori doar 14 zile, altele au nevoie de o jumătate de an sau de un an întreg. Respirația și metabolismul sunt reduse la minimum în acest timp.

Se apropie timpul de ieșire. Atunci se desface alcătuirea într-un anumit punct de fractură din partea din față și, datorită presiunii, continuă să se desfacă. Totodată, am putea spune că fluturele înghite aer, iar astfel își mărește propriul volum și ruptura se deschide în continuare. Mai întâi ies firișoarele fine ale antenelor, apoi prima pereche de picioare cu care fluturele se împinge dinspre învelișul pupei și eliberează astfel celelalte două perechi de picioare. Aripile miniaturale se eliberează, încă pliate. Când este liberă și partea din spate a corpului, fluturele caută un obiect pe care să se poată cățăra. Acest lucru este necesar pentru a se putea urca și când aripile sunt desfășurate. Însă pentru început pompează fluidul corpului în arterele aripilor. Aripile se întind pe toată lungimea lor, însă nu sunt încă gata de zbor, căci trebuie să se mai usuce cu totul și să se rigidizeze. Pentru aceasta, fluidul este absorbit din nou în trup și excretat ca urină de pupă. Atunci se umplu arterele aripilor cu aer, lucru care poate dura o oră sau chiar mai multe. Atunci încep aripile să vibreze, pentru a atinge temperatura necesară pentru zbor.

Atunci se ridică în aer, în sfârșit, această „păsărică de vară”, cum a numit Maria Sibylla Merian fluturii. Ar mai fi o seamă de lucruri de spus despre aripi și coloristică. Dar nu acum.

Rudolf Steiner despre fluture: „Este o ființă despre care am putea spune că, odată cu pulberea de pe aripile sale, a primit în zbor tot ce există în cosmos de acest gen, drept frumusețe și maiestuozitate”. Fluturele este oglinda cosmosului superior.

”Bucurați-vă de fiecare „păsărică de vară”! Este un salut venit din cosmos.

 

 

 

VESTI DIN COMUNITATE

 

INFO-BRIEF, Mai-Iunie, 2019

În 25 iunie la Stuttgart, prietenul nostru, Laurențiu Cîmpeanu, are o întâlnire importantă cu Cercul celor șapte preoți conducători al Comunității Creștinilor. Importantă pentru destinul lui, dar , în perspectivă,și pentru comunitatea din România. Vă amintim că Laurențiu Cîmpeanu a studiat  doi ani la Seminarul de preoți, a facut practica necesară .El este potențial candidat la ultimul semestru de studiu.Finalul studiului este/poate fi hirotonisirea ca preot.Îl purtăm în inimi și-i dorim succes! L. Blidariu

Între 17-21.06, în Dresda, Germania Sinod . Dna Armgard Hasselmannparticipă. Dânsa va susţine conferințe la Bad Neuheim, în 22.06, la Bonn și Berlin între 23-29.06.

 

Intre 7-11 iunie, Comunitatea Creștinilor a organizat la Witten, în Germania, FESTIVALUL TINERILOR de RUSALII, cu tema ”FANTEZIE- Creând Viitorul”. Din partea comunității noastre au participat patru tineri , împreună cu Gabriela Hălmăgean, studentă la Seminarul de preoți.

La comunitatea din Bucureşti, duminică, 16 iunie, Actul de Sfințire a Omului a fost urmat de conferința:”Maria Sibylla Merian - cercetătoare a fluturilor în sec.XVII”, susţinută de pr. Armgard Hasselmann.

Luni 10.06, şi marți 11.06 s-a celebrat Actul de Sfințire a Omului dedicat Rusaliilor, iar duminică 09.06, Actul de Sfințire a continuat cu Actul duminical pentru copii, Imnul de Rusalii de Hrabanus Maurus; Sărbătoarea de Rusalii s-a întregit cu conferința: “Despre ființa fluturelui“.

 

*31 mai-2 iunie-  al doilea Simpozion Național de Inălțare, Cluj- detalii in Retrospective.

*30-31 mai-Cluj. După celebrarea Actului de Sfințire din Joia Înălțării la cer a avut loc- Întâlnirea Consilului de Administrație a Asociației Comunitatea Creștinilor. Au fost abordate teme financiare, organizarea programului de vară,  dinamica vieții comunității la București și Cluj. Au participat: preoții M. Culda si A. Hasselmann, Diana Stoica, Doina Stoicănescu, Mihaela Deaconu, Lidia Blidariu, Verginia Petrovici şi Dorin Iuga.

 

*Comunitatea Creștinilor - Cluj a organizat, miercuri, 22 mai, la Londoner Pub, o conferință publică cu titlul: Curățenia de la corvoadă la declarație de dragoste, susţinută de Linda Thomas din Elveţia. Autoarea cărţii ”Why Cleaning Has Meaning”  ”De ce curățenia are sens”, a indicat o cale spirituală de dezvoltare a relației cu spațiul, pe care-l îngrijim  și de a dezvolta percepții ale gesturilor de îngrijire necesare. Astfel spațiile în care trăim se pot transforma în locuri binefăcătoare. Activitatea a continuat şi joi, 23 mai, la capelă, cu pictură colectivă, lucru practic, cu alte  exerciții de observare și curățarea unor spații şi cu o conferinţă finală despre aspectele mai profunde ale curățeniei: activitățile cotidiene sub aspectul lor spiritual, despre elemente și ființele elementare.

 

In a cincea Duminică de Paști, 19 mai, a avut loc o frumoasă sărbătoare în Comunitatea Creștinilor: Confirmarea tinerilor: Mihaly Agoston si Aron Bungardean din Cluj. Ei  au fost pregătiți  de pr.Monica Culda. Sacramentul a fost oficiat de pr. Armgard Hasselmann.

Luni,13 mai, s-a ţinut cercul ”Lumea imaginativa a basmelor”, cu Judith Dan, iar în a patra Duminică de Paști, 12 mai, s-a celebrat Actul de Sfințire, urmat de studiu al Evangheliei.

 Miercuri, 15 mai și joi,16 mai, pr. Armgad Hasselmann a vizitat, din nou, grupul de la Brașov, susţinând o conferință, lucrând cu pericopele perioadei pascale , discuţii cu membrii grupului.

La Comunitatea din București, în a patra Duminică de Paști, 12 mai, Actul de Sfințire  a fost urmat de Actul duminical pentru copii, poveste şi cântece, iar în 4 mai, s-a celebrat .           

 

 

 

 

 

Dragă Comunitatea Creștinilor

 

 

 

din România,

Vrem să vă mulțumim pentru posibilitatea de a vizita Clujul și mănăstirile din Moldova. A fost o excursie minunată și importantă. Importantă pentru că  am putut cunoaște un colț al lumii cu totul deosebit. Cele văzute ne preocupă în continuare. Vorbim în continuare între noi despre lucrurile văzute: despre evlavia oamenilor, despre frumuseţea icoanelor, despre graţia arhitecturii, despre pitorescul peisajului.

Credem că în viitor această cultură va avea un rol important. Se poate să ne înșelăm și totuși, avem sentimentul că Cerul apără și se îngrijește de acest ținut. A fost deosebit de interesant să auzim și limba română, să vedem anumite obiceiuri, care sunt și la noi și, mai ales, să ne regăsim cu dumneavoastră într-un ideal comun, care este viitorul creștinismului.     

Vă mulțumim din inimă pentru excursia organizată ca și pentru vizitarea Clujului.

Vă așteptăm cu drag la noi!

În numele grupei din Budapesta,

Molnar Zsuzsa

 

 

 

 

 

 

 

Festivalul tinerilor, Witten     RUSALII 2019

 


                                     Phantasie – Creating the future                     

Simpozionul de tineret al Comunității Creștinilor din acest an a fost organizat la Școala Waldorf și la Institutul de Pedagogie Waldorf din Witten - un conglomerat de spații, în care cred că oricine și-ar fi găsit un loc. La umbră, sub un trandafir, sau la soare și în ploaie în amiaza mare. Mai ales Fantezia - ființa nevăzută, uneori prietenă sau soră, dacă o primim cu deschidere și îi oferim spațiu. ”What you create with your phantasy, it’s a reality”, spunea Ulrich Meier, conducătorul seminarului de preoți din Hamburg.

Am învățat la grupul de discuții post-prelegere că exemplele concrete din experiența de viață sau experimentele de grup pot să transforme orice teorie într-o seamă de cuvinte, dar că uneori e bine să te întrebi ”ce e practica fără teorie?”.

Am creat și co-creat povești și am experimentat spațiul ca ocean, pământ, foc, la Atelierul de storytelling și body movement.

Am luat poziția ”drepți”, cu trupul întors pe jumătate, și am tras la țintă până am nimerit centrul. ”Don’t rush, the target will always be there”, ne spunea preotul Ben Black la atelierul de tras cu arcul.

Am simțit, la slujbă, cum toate limbile au aceeași muzicalitate. Doar prin felul în care sunt rostite le este trădată unitatea. Am întâmpinat Duminica de Rusalii cu Fantezia creatoare a viitorului, am scris ce ne-am dorit pentru viitorul acestei lumi și am ascultat germana, rusa, spaniola, ucraineana, neerlandeza, cum devin una și aceeași voce. 

”Arta e locul de joacă al Fanteziei”, spunea Peter Guttenhöfer, lăsându-ne pe valurile mării.. prin valurile de sunete din Balada nr. 2 de Franz Liszt.

          PS: Fantezia nu plătește taxa de simpozion, așa că participarea a fost posibilă mai ales datorită Monicăi Culda, căreia îi mulțumim profund, eu, Maria, Cristian, Alex ! La fel Gabrielei Hălmăgean, care ne-a tradus conferințele și ne-a fost aproape întreaga perioadă.

Alexa Cardaș , 22 de ani, Ploiești

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Festivalul internațional de tineri al Comunității Creștinilor mi-a oferit prilejul de a observa plantarea celor mai frumoase semințe în Viitorul Omenirii.

 Mi s-a oferit in primul rând Speranța și Fantezia că în sufletele bătrane ale tinerilor va arde în viitor Flacăra Duhului Sfânt mai conștient ca oricând și noi vom forma viitoare comunitate în Christos.

Maria Al-Badi, Timisoara

 

Participarea la Festivalul Internațional de Tineret  de la Witten a fost o experiență inedită, o experiență de a face parte dintr-o comunitate, împreună cu tineri de peste tot, un mediu multicultural plin de energie .
Am plantat semințe și am creat viitorul cu ajutorul ființei divine Fantezia, având in conștiență prezența lui Christos in noi.

Ne-am dezvoltat ca și comunitate de tineri și totodată individual prin activitățile realizate împreună, prin socializare și pentru ca ne-am facut prieteni în lume.

Alexandru Dumitrescu- Timișoara

Foto: Alexa Cardaș

 

 

 

PERSPECTIVE

 

 

 

 

 Programul verii 2019 la București

Timpul Sf. Ioan- Duminică 30 iunie

10.00 Actul de Sfințire a Omului -  Sfântul Ioan, Sanzienele creștineâ

11.30 Discuție: Ioan în cursul anului; întâlnire comunitară la Marius Mălăiescu în Măgurele.

Sâmbată 6 iulie

10.00 Actul de Sfințire a Omului

11.30 Discuții: Evanghelia lui Matei, cap. 10

Duminică 14 iulie

10.00 Actul de Sfințire a Omului

11.20 Actul duminical pentru copii, cântece, poveste

Duminică 21 iulie

10.00 Actul de Sfințire a Omului

11.30 Conferință: ”Coloana Bernward din Domul din Hildesheim “ ( A. Hasselmann)

Tabara din Beliș 27.07-4.08 Tema: “Eul între confruntare și responsabilizarea față de sine și comunitate”. Inainte de tabară, este necesară o întâlnire de lucru, 22-27 iulie, pentru reparații și construcții; cei ce pot participa vor anunța pe Monica Culda.

Timp trinitar, Duminică, 11 august

10.00 Actul de SfințireaOmului

11.20  Actul dumincal pentru copii

*Preotul lipsește în perioada: 13,14 august- vizită la Brașov; 18-31 august concediu de odihnă - Germania;  04-12.09.2019 excursie culturală la mănăstirile din Bucovina.

 

 

 

 

Simpozionul de vară al Comunității Creștinilor

BELIȘ 2019


Dragi prieteni,  vă invităm  din nou la Beliș !

In anul aceasta, tabăra va începe sâmbătă, 27 iulie 2019, la ora 17.00 și se va încheia în 4 august, după prânz şi după strângerea taberei.

Inainte de începerea taberei e nevoie de câţiva oameni care să repare ce s-a stricat în timpul verii. Ne bucurăm, de asemenea, de toţi cei care pot ajuta la instalarea taberei. Aceste pregătiri, Tabăra de lucru, cum îi spunem, vor avea loc între 22 si 27 iulie!

Tema Belisului 2019: ”Eul in confruntare si responsabilitate faţă de sine şi față de comunitate.” Responsabile sunt Armgard Hasselmann și Monica Culda.

Partea artistică va fi susţinută, anul acesta, de prieteni dragi binecunoscuți: Alice Popescu (teatru ”Fantoma casei Canterville” după Oscar Wilde), Judith Dan (muzică),  Agneta Cismașiu (pictură), Marius Mălăescu (gimnastica), Daniela Giurgiu (euritmie cu adulţi şi copii), Marie-Helene van Tool (cântat la lira), Ana Maria Aprotosoaie (lucru de mână), Monica Nicolici (cântat la flaut, pictat), Cristian Cerbulescu (pt. copii şi tineri).

Va fi loc pentru: inițiative libere, întâlniri de comunitate (consiliu, grupul de organizatori), dar și pentru reculegere individuală. Desigur, nu vor lipsi discuţiile personale, drumurile la cascadă, excursia la lac, serbarea de la final, adunarea generala a asociaţiei.

Așadar, pe curând, cu voie bună în Beliş!                                   

DATE ORGANIZATORICE

Taxă de participare*Adulţi  100 ron  (reducere la cei care plătesc cotizaţie);  Elevi, studenţi, pensionari- taxa participare 50 ron. Include taxa de materiale pentru ateliere.

Masa (3 mese plus gustare) -38 ron/zi; Copii sub 10 ani-masa 30 lei/zi  

Cazare: în cabanele de lemn din tabără, la gospodăriile ţăranilor, pensiuni,  în cort. Cazare în tabără:6 ron/

* Taxa de participare reprezintă contribuţia noastră parţială la costurile docenţilor şi a preoţilor cât şi pentru repararea şi întreţinerea taberei. Taxele de tabără se plătesc la sosire în funcție de numărul de zile petrecute.

ÎNSCRIEREA: Lidia Blidariu   email: lidia.blidariu@yahoo.com ,   tel. 0753 143 203

Participanții sunt rugaţi să aducă : Noul Testament; instrumente muzicale, sac de dormit/salteluță; pelerină de ploaie şi cizme de cauciuc, pantofi de euritmie, lanternă.

Posibilităţi de transport pe traseul Cluj -Huedin-Beliș-Gorga

* Până la Huedin cu trenul,  apoi                                                                                                                                      

* din Huedin până la punctul Belis Gorga, dupa staţia Dealu Negru, apoi încă 1 Km de la drumul naţional în dreapta (urmând indicatorul) -cu mașina personală/taxi. 

* microbuz Cluj, pța M.Viteazul ora 9.40 / 15.00 - Belis Gorga  tel.sofer 0745796026 Firma AlinDorin

Atenţie!

* Tabăra Comunităţii Creştinilor e posibilă datorită implicării pro bono a participanților. Activităţile de reparaţii, pregătire, organizare, artistice – au loc graţie ofertei de timp, experienţă, calitate a participanţilor. Fiecare tabără devine astfel un eveniment unic de dăruire socială. Mulţumim!

* Copiii, tinerii si adulţii vor avea activităţi comune şi separate.

* In tabără copiii  vor fi  supravegheaţi de părinţii lor. Asistenţa  este asigurată doar pe timpul atelierelor artistice.

* Bunul mers al taberei depinde și de participarea la treburile gospodăreşti, curăţenie, căratul apei, adusul şi tăiatul lemnelor.

* Orele de liniște ale nopții încep la 22,30.  Focul de tabără va fi stins până la 23.oo.

* In Tabăra Beliş consumul de alcool este neacceptat!  Fumatul este permis doar în locul amenajat, din afara taberei!

* Telefoanele vor fi închise în timpul activităţilor şi nu pot fi folosite în jurul capelei!

* Expresia concretă a respectului  este respectarea programului şi a regulilor taberei.

PROGRAMUL ZILEI

8.00    Actul de Sfinţire a Omului 

9.00   Micul dejun

9.35   Cercul de dimineata pentru tineri

10.00 - 10.30  Cercul de dimineaţă pentru toți participanţii

10.30-11.45 -  Curs de baza pentru adulţi //   Ateliere  pt. copii

12.15- 13. 30 -  Cursuri artistice: adulţi //tineri –pictura, teatru, muzica etc

13.30 – Prânzul 

15.00- 16.00  Cursuri pentru tineri - introducere in antroposofie // Cursuri artistice

16.00 – Gustare  

16.15 - 17.15    Comunitatea Graalului – Comunitatea Crestinilor, cu Agenor Crisan

17.30- 18.30  Cercul de seară pentru toţi participanţii;

18.30 - Cina 

19.30 Cerc de discuţii (legate de cult, alte teme) / concert /jocuri

20.30 Incheierea cultică a zilei 

 20.45 – 21.15 – Intalnirea responsabililor, docentilor – retrospectiva zilei

21.15   Cercul de seara pentru tineri. Focul de tabără

23.00– Stingerea

 

 

 

 

 

PERICOPELE VERII 2019

 


Sfântul Ioan 24 iunie- 27 iulie

24.06   Marcu  1,1-11

30.06   Marcu  1,1-11

7.07     Matei 3

14.07   Ioan   1,19-34

21.07Ioan 3,22-36

Perioada trinitară, 28 iulie- 28 sept.

28.07   Matei  7,1-14

 4 .08   Luca 15,1-32

11.08   Luca  9,1-17

8.08     Luca 18,35-43

25.08   Marcu  7,31-37

 1.09    Luca 10,1-20

 8.09    Luca 17,5-37

15.09   Matei  6,13-34

22.09   Luca  7,11-17

 

 

 

 

URARE  DE SFÂNTUL IOAN

La “ceasul de aur”, de pe culmea de lumină a anului creștin, vă dorim ca pe măsură ce strălucirea luminii zilei se micșorează treptat, ca durată și intensitate, ea să crească lăuntric în căldura sufletească, focul viu al inimii și lumina înțelepciunii!

Ioan ne spune tuturor :

 “Așadar, bucuria aceasta a mea s-a împlinit.Trebuie ca El să crească, iar eu să mă micșorez.”

Evanghelia după Ioan, cap. 3, 29-30

 

                              Laurențiu Cîmpeanu

 

 

 

 

 

 

INFO

http://www.comunitateacrestinilor.ro/

https://www.facebook.com/pages/Comunitatea-Creştinilor/597762496949151

Centre ale Comunităţii Creştinilor în România

 

Bucureşti :Str. Astronomului nr. 5 sect 1;

Mihaela Deaconu, tel:0733701244 email: deaconu_mhl@yahoo.com,

Zoltan Andras 0723296306, e.mail : zoltanandras@dnt.ro

Cluj-Napoca: Bulevardul. 21 decembrie 1989 nr 36, ap 5

RodicaOancea tel 0264554732, Diana Stoica: diana.stoica@yahoo.com

Alte persoane de contact

Nora Tigăreanu, Cluj, tel.0741076471, email: noratig@yahoo.com

Lidia Blidariu, Bacău,  tel. 0788968599, email: lidia.blidariu@yahoo.com

Verginia Petrovici, Iaşi, tel 0748140974 email:  vpetrovici2002@yahoo.com

Laurenţiu Cîmpeanu: laurentiucimpeanu@yahoo.com