Scrisoare de Sânziene 2014

Cuprins

Sărbătoarea de Sânziene- antidot împotriva plictiselii- Monica Culda

Sanziene 2014

Cum putem fi premergători ai Celui care vine ?- Armgard Hasselmann

Martor la nuntă( Ioan 3)- predică de Sfântul Ioan- Rose Klockenbring, traducere Iuliana Toth

Retrospective

Sărbătoarea Confirmării tinerilor- Cristina Mirela Stan

De Paște în Bucovina- Verginia Petrovici 

Drumul către al noulea cer- Ioana Rakolcza 

Festivalul  tinerilor-Tubingen – Ioana Grigore

Legendă de Sânziene

Vești din Comunitate. Infobrief 

Situația financiară a comunității- Diana Stoica

Vești internaționale

Construcția capelei din Mauer, Viena Sud(Austria)

PERSPECTIVE. Invitație/Programul  Taberei Beliș 2014. Date organizatorice

PERICOPE

Urare de Sânziene. Info comunitate, site, persoane de contact

 

Redacţia: Lidia Blidariu, Monica Culda, Verginia Petrovici, Laurențiu Cîmpeanu 

 

*Coperta realizată de Rodica Cantemir

 

Sărbătoarea Sânzienelor-antidot împotriva plictiselii

 

În perioada verii parcă totul încetineşte. În natură -  tot ceea ce primăvara a crescut şi înflorit  cu atâta putere–acum se opreşte. Căldura şi moleşeala, lentoarea cuprinde viaţa zilnică, se furişează până şi în birourile angajaţilor, în cabinetele medicilor… Doamne fereşte să ai ceva important de rezolvat la primărie!

Şi acum …mai e de sărbătorit şi o sărbătoare ….Sânzienele  sau Sfântul Ioan …. O sărbătoare pe care orişicum o sărbătorim de 2000 de ani încoace!  La urma urmei, creştinismul întreg … de 2000 de ani … nu e plictisitor???

Se pare că plictiseala e un accesoriu de neînlăturat al sufletului nostru. Chiar şi “dragostea” e năpădită de obicei de ea… dragostea  care ne trezea parcă fiecare celulă şi ne făcea inima să o ia la galop...Există o carte cu titlul „Dragostea durează trei ani“.  Autorul arată că în primul an de parteneriat tot ceea ce facem împreună sau legat de partenera sau partenerul nostru-facem pătimaş, în al doilea an pasiunea se transformă în afectivitate, iar în al treilea, pe nevăzute–în plictiseală.

În primul an îi spunem celuilalt cu o convingere de nestrămutat: “Fără tine nu pot trăi, viaţa nu mai are sens”, în al doilea: “Despărţirea mă doare, dar viaţa merge mai departe”,  iar în al treilea an: “Eu nu pot face acest pas, nu mă pot despărţi de tine, dar dacă tu pleci … deschid o sticlă de şampanie!”                   

Chiar şi dragostea  pentru o persoană, pe care mi-am dorit-o atât de mult, se stinge. Dar dragostea pentru Spirit?  În întâia sa Epistolă Ioan spune: “Dacă zice cineva: eu iubesc pe Dumnezeu şi urăşte pe fratele său este un mincinos; căci cine nu iubeşte pe fratele său, pe care îl vede, cum poate să iubească pe Dumnezeu, pe care nu îl vede?” (1 Ioan 4,20)

În fiecare an interesul, dragostea ne e pusă la grea încercare mai ales vara, când ar trebui să fim mai treji spiritual ca niciodată în an!!! Fiecare sărbătoare însă vrea să desţelenească un ungher, să cultive o calitate a sufletului nostru. De Sânziene e clar că omul care a fost însoţit şi dăruit de Christos în prima jumătate a anului* : de Crăciun Tatăl ni-L trimte pe Fiul, de Paşte, Fiul se jertfeşte în locul nostru, de Rusalii, Spiritul se revarsă deasupra capetelor noastre şi ne iluminează  -  trebuie să devină plin de iniţiativă.

 În mod firesc, dacă nu facem nimic, se instalează plictiseala. Dacă vrem să facem ceva, ajutorul îl găsim în semnele casulei de Sfântul Ioan – singura excepţie a veșmântului liturgic – în care forma de U se transformă în romburi asemănătoare limbiilor de foc. Sufletul trebuie să se aprindă în dragoste pentru cele nevăzute care i-au însoţit şi susţinut drumul până acum şi să o mărturisească, să o ducă lumii asemenea Botezătorului. Să devină un rug aprins al cărui flacară o întreţine cu jertfa zilnică! Da, aşa să fie!                                                                                                         

                                                                                                                                            Monica Culda

*anul creştin începe cu Adventul

Înapoi

              

Cum devenim premergători ai Celui ce vine?

 Dragi prieteni!

Perioada sărbătorii Sfântului Ioan este o perioadă de răscruce în an, în natură şi de asemenea în împărăţia oamenilor. De ziua Sfântului Ioan soarele a atins înălţimea maximă deasupra orizontului, din acest moment zilele se scurtează şi nopţile devin încet mai lungi.

Perioada sărbătorii Sfântului Ioan este o perioadă bogată, de culminaţie în natură, culturile de pe câmp se coc, fructele vor fi curând recoltate.Fiecare floare ne revelează lumea spirituală în imagine senzorială. "Împărăţiile cerului s-au apropiat ."

Dar în împărăţia oamenilor? – În Evanghelie putem citi cum Marcu (Mc. 1.1) vorbeşte despre reluarea acţiunii îngerilor pe pământ. El indică omul în care această nouă muncă a îngerilor s-a revelat mai întâi: Ioan. Ce se putea percepe nou la el? Impresionantă era privirea sa, el vedea ce nu era vizibil pentru ceilalţi oameni: Dumnezeul din oameni. Această capacitate era necesară pentru Christos pentru a putea apărea pe pământ. El avea nevoie de omul care să-l recunoască.  În acelaşi timp însă Ioan era cel al cărui privire putea pătrunde în viitor. Acest lucru devine clar din cuvintele sale: „După mine va veni cel ce a fost înaintea mea...". Conştienţa sa cuprinde viitorul şi în acelaşi timp trecutul. Ioan este cel care din prezenţa  spiritului putea face ceea ce era necesar. El devine premergătorul Celui ce urmează să vină.

Cum devenim noi premergători ai Celui ce vine? Pe atunci, la începutul unei noi ere, cea creştină, Ioan a fost cel dintâi.

Din nou trăim o perioadă de schimbări/ începuturi/ de răscruce  şi avem nevoie de privirea ioaneică, care caută în oameni divinitatea, în spatele a tot ceea ce o ascunde. Avem nevoie de privirea care îşi creează mai întâi în propriul suflet imagini despre cum ar trebui să se configureze viitorul pământului. Suntem fericiţi să păstrăm visând momentul şi credem că vom putea prelungi acest moment, pentru că este aşa de frumos. Dar dacă privim lucrurile just adeseori ne este teamă de viitor. 

Este necesar să luăm în considerare faptul că, lumea va lua forma imaginilor pe care noi le purtăm acum în gândurile noastre. Acestea, împreună cu impulsurile noastre morale, sunt impulsuri pentru îngeri, care prin acţiunea îngerilor vor fi transformate în ceva nou. Natura ne arată imaginile devenite vizibile, imagini care în timpul iernii au trăit invizibile în gândurile îngerilor.

Să dezvoltăm în noi forţa de a putea vedea în natură din ce în ce mai mult esenţa plantelor, iar în om să vedem pe cel care el vrea cu adevărat să devină. Atunci vom fi cocreatori ai acestei priviri îngereşti care veghează asupra fiecărui om, pentru ca el să devină – Om – loc de întâlnire cu divinul.

                          Vesele salutări de Sânziene,  Armgard Hasselmann

Înapoi

                            

MARTOR  LA  NUNTĂ

 

                                   Predică la  Evaghelia lui Ioan 3 , 22-36

                                A doua Duminica de Sfântul Ioan- Sânziene

 

Vara nu este ea oare o nuntă imensă? Pământul și cerul erau entități foarte distincte în timpul iernii, arătând puțin raport unu celălalt. In prezent , cerul își revarsă căldura. Pământului, vegetația sa și fauna sa îi aparțin. Dar fiecare floare își revelează înrudirea cu stelele. Fiecare fruct este imaginea unui cosmos din viitor. Sufletul Pământului se unește cu Spiritul universului. Iar oamenii evadează, pleacă departe deoarece și sufletele lor caută Soțul/ Perechea, garantul supraviețuirii. 

Cine este acest Soț, dacă nu Dumnezeul , care a venit pe pământ în întâmpinarea sufletului omenesc?

Cum se îndeplinește această nuntă? În evadare? În natură? De la Solstițiu de vară , soarele strălucește ceva mai puțin îndelungat, forțele sale în natură descresc pe zi ce trece.

Fiecare nuntă își are martorul său. Ioan Botezătorul pregătește nunta lui Christos și a sufletului omenesc strigând :

” Întoarceți-vă sufletele voastre către Împărăția divină care s-a apropiat de voi!”

Unirea  va avea ea oare loc? Vor spune oamenii DA?

Din ziua  Rusaliilor, când Focul Său de Spirit a  început să ardă în inimile oamenilor, El este prezent. Ioan mărturisește:

 “Bucuria  mea , cea a prietenului Mirelui, este imensă, căci eu aud vocea Lui!”

 Ioan a pronunțat al său DA. Nunta se poate împlini!

 Ea nu se  împlinește, o, omule, decat dacă tu răspunzi DA din profunzimile sufletului tău. Da, eu să descresc, așa cum fac forțele de creștere din natură. Să diminuez ” micul meu eu” care se iubește atât de mult, pentru ca El să crească în mine, în iubirea mea declaritate, de adevăr.Pentru ca El să crească în Lumina Sa de Spirit în sufletul meu!

 

                                                                                                   Rose Klockenbrig

                                                                                                 Traducere Iuliana Toth

                                                                                                  Din ” Lecturi ale zilei de Duminica”, Editura Iona

 

* În 2014 se împlinesc  24 de ani de când Rose Klockenbring, preot al Comunității Creștinilor  din Franța, a spus DA –la chemarea și întrebarea lui Victor Dan- lucrării  spirituale de pionierat și slujirii Actului de Sfințire a Omului în România , la Beliș.  Se împlinesc în septembrie și 10 ani de cand  ea, preoteasa copilăriei Comunității Creștinilor în România, a trecut pragul  în lumea spirituală. Prin predica-bijuterie  de mai sus,  omagiem memoria Rosei Klockenbrig, iubirea și devotamentul ei pentru  comunitatea din România . Sperăm ca Rose, împreună cu Victor Dan , plecat în urmă cu trei luni dintre noi, să asiste, din împărăția unde sufletele lor se află acum,  marele DA pe care-l spune comunitatea noastră  în Christos,  NUNȚII- Fondare din România.

 

                                                                                                                                            Lidia Blidariu

 Înapoi

 

 Retrospective

   

 Sărbătoarea Confirmării, București , Paște, 21 aprilie 2014

Timpul aleargă jucăuş prin vieţile noastre. Din când în când, primeşti în dar o zi specială. Sufletul simte nevoia să revadă filmul trăirilor sale de până atunci. O astfel de zi a fost pentru mine celebrarea Confirmării fiului meu , Ionuţ Stan . Am rememorat  momentul naşterii sale, a prunciei, a primelor cuvinte şi a primelor afirmaţii despre ‘’lumea din care a venit la noi”. Acum câţiva ani, îmi puneam întrebarea de ce Sacramentul Confirmării are loc în prejma aniversării de 14 ani. Cu ajutorul preotului, dar şi în urma cercetărilor personale, am înţeles că această vârstă este plină de semnificaţii. Pe acestea vreau acum să vi le împărtăşesc şi vouă. 

A crede şi a discerne nu sunt sinonime. Sf. Pavel cere nu numai credinţa ci, de asemenea şi discernământul (un fel de auto-examinare, un mod introspectiv). Copilul este diferit de adult. Atunci când el devine capabil să facă distincţia dintre bine şi  rău, atunci este începutul vârstei de adult: 14 ani.

Deşi Confirmarea nu este necesară pentru mântuire (ca în cazul botezului), este necesară pentru a avea un mijloc de transport pentru un ţel mai înalt - credinţa. Acest sacrament întăreşte omul în credinţă-şi,  având în vedere atuurile împotriva credinţei şi moralei cu care se confruntă mulţi adolescenţi în preajma acestei vârste (numită de unii “ingrată”), este benefic pentru ei să se fortifice prin această sărbătoare. Numai în acest moment un tânăr este capabil să înţeleagă cu adevărat importanța acestei sărbători .

Mai mult decât atât, tânărului i se indică faptul că ceea ce a început la botez, se “confirmă” că va continua în viaţa sa ulterioară - este momentul în care tânărul este în măsură să facă angajamentul de a urma o viaţă creştină în deplină maturitate şi responsabilitate. Confirnarea este o creştere, asa cum botezul este o hrană a sufletului aflat la început de drum. Pâinea şi vinul , pe care tânărul le primeşte acum pentru prima oară prin Actul de Sfinţire a Omului - aceste daruri capată în ochii lui adevarata încărcătura spiritual. 

 Pentru tânărul ce trăieşte acest moment, Christos îi devine călăuză, prieten, ajutător . Cu atât mai bucuroşi sunt cei prezenţi la această sărbătoare şi care, prin prezenţa lor, îl însoţesc. Preotul, părinţii, naşii, fraţii, prietenii din comunitate, cei care îl cunosc pe tânăr , îi dau acestuia putere, susţinere  în  drumul pe care păşeşte acum deplin conştient de misiunea vieţii lui pe acest pământ.

Mulţumim  Comunităţii Creştinilor pentru că le-a fost alături lui  Ionuţ Stan și lui  Tudor Popesu, în  clipe de înălţare, la Sărbatoarea Confirmării lor. Ei au primit familia spirituală de care aveau nevoie .

                                                                                                          Cristina Mirela Stan

Înapoi

  

 

De PAȘTE în Bucovina, 30 aprilie- 6 mai 2014

Plaiurile bucovinene proaspăt înveşmântate în verde crud, strălucitor au făcut să vibreze sufletele noastre în împletire cu lumina pascală. Hristos a Înviat! răsuna atât din mănăstirile şi bisericile pe unde am trecut, cât şi la fiecare salut de întâmpinare al  localnicilor, aşteptând din partea noastră răspunsul firesc: Adevărat c-a Înviat!

Cei 15 oaspeţi de limbă germană, veniţi din Bonn, Kassel, Stuttgart, Viena, Dornach, însoţiţi şi ghidaţi de dna. Armgard Hasselmann, la care ne-am adăugat noi, 6 români, cu preoteasa noastră, Monica Culda, am trăit momente de reală comuniune între noi, cu natura şi momentul pascal ce-şi răsfrângea încă puternic căldura lui asupra oamenilor şi locurilor.

Zborul, vâslirea, nu pot să-i spun “plimbarea” noastră (căci tot timpul am simţit un Duh al locurilor) prin “arhipelagul monastic” (cum îl numeşte dr. Andre Lwoff, laureat al premiului Nobel) ne-a purtat pe la Suceviţa, Moldoviţa, Pătrăuţi, Dragomirna, Arbore, Humor, Probota şi Voroneţ. Pe acele meleaguri, liniştea cântă şi noi am cântat cu ea în cele două lăcaşuri unde nu se slujeşte, iar la Arbore am avut o trăire deosebită când dna.Uta Listl, specialistă în arta vorbirii, a rostit prologul Evangheliei lui Ioan. Victor Dan, iubitorul expresiei artistice elevate, a fost cu noi acolo, am simţit-o mulţi dintre noi!

Privitul îndelung la frescelor, observarea detaliată a unor scene, compararea aceloraşi scene de la diferite lăcaşuri, încercarea de a găsi un fir roşu ce leagă într-o “poveste” toate aceste mănăstiri – au creat prilejuri de meditaţii profunde asupra simţirii acelor vremuri istorice, asupra spiritului acestui popor, asupra perspectivelor ce pot clădi acest popor, care nu şi-a pierdut nicicând optimismul şi încrederea în forţa binelui.  

Serile au făcut loc cunoaşterii reciproce, prezentării comunităţii româneşti, a unor aspecte de cultură medievală şi de expresie artistică, prin prezentarea poetei de limbă germană din Bucovina, Rose Auslender.

Ultima seară a fost dedicată unei retrospective mai ample, unor sugestii pentru viitoare activităţi şi unui moment de dans românesc, care a înviorat spiritele, la ora târzie de seară. 

Verginia Petrovici, Iasi, 9 mai 2014 

Înapoi 

Drumul către al noulea cer / Drumul spre Înălţare

Impresii din călătoria la mănăstirile din Bucovina, România, mai 2014

   

 

 

 Colo-n sus spre răsărit/ Este un pom înflorit/

Dar nu-i pom mândru -nflorit
 Că-i o sfântă mănăstire/ Cu pereţii numai fire/

 De aur şi de argint
 De sus până în pământ/ Cu fereşti de alămâie/

Cu uşile de tămâie
Şi c-un prea frumos altar/ Cu prag de mărgăritar.

 

 

Cert este că fiecare călătorie este o căutare. O căutare, care oferă celui care caută sincer, şansa de a trăi momente de graţie. Momente de graţie în care, după cum spunea Mircea Eliade, “zeităţile se întorc  în lumea celor vii”. Momente în care spaţiul şi timpul se resacralizează, redobândindu-şi  sfinţenia.

Trăirea unor astfel de momente sunt acelea pentru care în limba germană se foloseşte expresia de “al şaptelea cer”. Părăsind însă spaţiul lingvistic al limbii germane şi intrând în cel al limbii române, găsim pentru a descrie o aceeaşi stare, expresia  de “al noulea cer”. Interesant!  Deci, două “ceruri” mai sus? Acesta este locul, (da, două ceruri mai sus) în care am poposit, între Paşti şi Înălţare, în timpul excursiei făcute la mănăstirile din Bucovina.

Fiecare din NOI - cei 15 oaspeţi de limbă germană, veniţi din Bonn, Kassel, Stuttgart, Viena, Dornach, însoţiţi şi ghidaţi de dna. preoteasa Armgard Hasselmann, împreună cu noi cei 6 români insoţiţi de dna preoteasă Monica Culda - , am părăsit „cotidianul”, pentru a ne dedica unei realităţi mai ample şi mai cuprinzătoare. Este realitatea care se revelează observatorului devenit atent, care se poate, mai apoi, transforma  într-o mare „cucerire” în domeniul înţelegerii şi cunoaşterii personale. Sper ca de o astfel de  „cucerire”  să fi avut parte fiecare dintre participanţi!

Acesta este locul (da, două ceruri mai sus) în care au avut loc „întâlniri”! Acolo ne-am întâlnit cu istoria marelui Ştefan, voevodul Moldovei, (1433-1507, domnitor între 1457- 1504), cu natura generoasă a Carpaţilor Orientali şi a Obcinilor bucovinene, cu arhitectura şi pictura sacrală, cu stilul moldovenesc al construcţiilor bisericeşti, cu omul de lânga mine, şi cred că fiecare cu SINE ÎNSUŞI.

Impresionant, parcusul memorialistic la care am fost inspirati în timpul pelerinajului nostru. Eu personal cunoşteam de la lecţiile de istorie şi de la cele de literatură româna mariile virtuţile de luptător ale lui Ştefan. Cunoşteam faptul că bătăliile sale au avut ca scop limitarea invaziei imperiului otoman, care în secolul al XV-lea încerca să supună şi ţările româneşti. Cunoşteam versuri ale lui Mihai Eminescu şi Dimitrie Bolintineanu dedicate personalităţii lui Ştefan. Îmi aduceam aminte de versuri ale aşa numitului „Imn” al lui Ştefan:

„Ştefan, Ştefan, Domn cel mare/ Seamăn pe lume nu are /

Decât numai mândrul SOARE!” 

 

însa în acest nou context al abordării istoriei, sub florile dalbe de măr care cu generozitate ne-au răsfăţat privirile în „maiul înflorit” am simţit CĂLDURA acestui soare, dătător de viaţă, peste generaţii. Ştefan nu a fost numai un mare luptător, ci  şi un mare umanist, om de mare credinţă.
Această credinţă l-a inspirat la construcţia a peste 44 de  mănăstiri şi biserici care au fost înălţate în urma fiecărei bătălii duse împotriva contropitorilor, din care a ieşit învingător.

Poporul român, care în secolul al XV-lea era sistematic supus invaziilor tătăreşti şi otomane, invadatori care aprindeau bisericile de lemn existente pe atunci, a primit prin Ştefan cel Mare lăcaşuri sfinte de piatră, împodobite cu picturi murale, lăcaşuri de natură să ne inspire şi azi, spre a ne „spiritualiza” existenţa.

Şi înca o dată trebuie cu recunostinţă să mărturisesc că această îmbogăţire în conţinut şi în simţire de care am avut parte, se datorează, în mare măsură, prietenilor noştri veniţi de peste hotare.. Minutiozitatea cu care s-au făcut pregătirele, serile culturale pe care le-am petrecut împreună, ne-au ajutat în mare măsura, pe noi, cei din România să redescoperim „frumuseţile” naturii şi culturii româneşti, puterea credinţei. Şi aceasta în mare măsura prin ochii vostri, ai acelora pe care ne bucurăm să-i fi avut drept oaspeţi, dragi prieteni.

 Aşa cum spunea Martin Buber, momentele de viaţă adevărată sunt cele pe care ţi le prilejuieşte o ÎNTÂLNIRE. (Jedes wirkliche Leben ist Begegnung) 

                                                                                                       Ioana Rakolcza, 20 mai 2014

 

Înapoi

RUSALII LA TUBINGEN, 7-11 iunie Festivalul tinerilor

 

A fost foarte frumos la Tubingen! Chiar dacă timpul a fost foarte scurt, am făcut foarte multe lucruri! A fost ca un mic Beliş Internaţional. Tema simpozionului a fost AHA! Să văd ce este, să devin ceea ce sunt.

Au fost foarte multe cursuri din care, noi, cei 11 tineri din România și alti 300, ca noi, să alegem. Eu am participat la un curs la care am povestit experienţele în care am avut sentimentul AHA!, adică sentimentul că sunt pe drumul cel bun şi că pur şi simplu ASTA 

 

 

SUNT EU! Am simţit din nou acea atmosferă de iubire şi de entuziasm, în care îi salutai pe toţi chiar dacă nu îi cunoşteai, în care dacă zâmbeai cuiva, acea persoană îţi zâmbea înapoi, în care pur şi simplu mă simţeam “ACASĂ”. Eu nu obişnuiesc să folosesc acest cuvânt foarte des. Până la urmă, “ACASĂ” nu e un loc, ci o stare de spirit...Iar eu, la acest simpozion de Rusalii al Comunitatii Crestinilor, împreună cu toţi ceilalţi tineri, m-am simţit“ACASĂ”. Ioana Grigore

 

 

 

 

 

 

 Înapoi

 

POVESTE

 

Legendă de Sânziene

Bătrânii povestesc că demult, demult, într-un sătuc de la marginea pădurii, trăia o fată orfană, săracă, dar foarte harnică şi frumoasă. Înaltă şi zveltă, cu părul bălai şi ochii albaştri luminoşi şi blânzi, era plină de dragoste faţă de cei din jur. Aşa era Sânziana, dar sătenii treceau pe lângă ea cu nepăsare sau dispreţ, o alungau şi-i adresau vorbe de ocară.

            Singura ei alinare erau clipele în care în căsuţa ei sărăcăcioasă se închina rugându-se la Dumnezeu nu doar pentru o viaţă mai bună, ci şi pentru ca Dumnezeu să îmbuneze sufletele sătenilor, sădindu-le în inimi seminţele îngăduinţei şi ale dragostei faţă de celălalt.

            Milostivă şi iubitoare, Sânziana era prietenă cu păsările şi animalele pădurii; se jucau împreună, împărţeau hrana şi, uneori, chiar culcuşul cald unde înnoptau. Se simţeau foarte bine împreună.

            Într-una din zile, Sânziana îşi simte trupul atât de greu şi fierbinte încât toate încercările de a se ridica din pat fură zadarnice. Rămase acolo suferind pe patul ei de crengi şi doar vietăţile pădurii se întrebau mirate unde le este buna prietenă.

            Zadarnic alergară prietenele ei necuvântătoare să-i aducă apă, hrană şi leacuri pentru însănătoşirea ei, Sânziana se simţea tot mai rău. Suferinţa îi istovise trupul şi doar blânda alinare ce o găsea în rugăciunile necontenite adresate lui Dumnezeu o mai ţineau în viaţă.

            Pe când Sânziana se stingea văzând cu ochii, în căsuţa intră o femeie bătrână cu chipul luminos şi blând, Sfânta Vineri, care cu glas cald şi duios precum o mângâiere îi spuse Sânzienei:

            - Frumoasă şi blândă ai fost ca o floare, floare gingaşă să fii de-acum înainte; alungată şi dispreţuită ai fost, de acum vei fi căutată şi îndrăgită, vei fi pusă la icoane că tu le vei alina oamenilor multe suferinţe şi vei avea puteri tămăduitoare.

            Astfel îi vorbi Sfânta Vineri şi-n clipa următoare frumoasa fată cu părul bălai se preschimbă într-o zveltă floare de culoare galbenă. Parfumul ei neasemuit plutea în jur răspândind parcă din bunătatea, credinţa şi milostenia copilei bălaie, de odinioară.

            Sânziana e acum iubită şi îngrijită, soarele o mângâie, vântul o leagăna, iar pământul bun şi primitor îi este casa primitoare pe care mereu şi-a dorit-o.

 Înapoi

VEŞTI DIN COMUNITATE

INFOBRIEF martie-  mai 2014

18 martie, în Bucureşti, a avut loc dezbaterea Cum am devenit preot?, cu participarea preoţilor Stephanie Gladbach şi Dieter Horneman (Germania), Monica Culda (România).

Luni, 14 aprilie, la Cluj, s-a ţinut Adunarea Generală a Asociaţiei Comunitatea Creştinilor în România, având pe ordinea de zi: Aprobarea bilanţului contabil pe anul 2013

13-15 aprilie, la Cluj, a inceput vizita dnei  Marie-Pierrette Robert în România. A avut loc un program de Patimi, cu celebrarea Actului de Sfinţire a Omului, a Actului duminical pentru copii şi Studiul Evangheliei-Evenimentele Săptămânii Mari, iar pe  15 aprilie, seara, dna pr. Robert a susţinut conferinţa: Viaţa împreună cu pământul, viaţa împreună cei decedaţi - prin puterea morţii şi învierii lui Christos. In 22 aprilie, la capela din Cluj, s-a celebrat Actul de Sfințire a Omului - Slujba de Inviere.

17-21 aprilie, PROGRAM DE PATIMI ŞI PAŞTE, la Bucureşti

Începând din Joia Mare, 17 aprilie, s-a săvârşit  Actul de Sfinţire a Omului, s-a făcut Studiul Evangheliei cu Evenimentele Săptămânii Mari, s-a ţinut cursul de Medicină pastorală.Seara de joi a fost dedicată conferinţei: Viaţa pe pământ şi împreună cu cei decedaţi–Prin puterea morţii şi Învierii lui Christos, prezentată de pr. Marie-Pierrette Robert, iar cea de sâmbătă, conferinţei Sacramentul Confirmării ca prag al tinereţii de pr. M. Culda . În Duminica Învierii, 20 aprilie, s-a sărbătorit Paştele, s-a slujit  Actul de Sfințire a Omului de Paște şi Actul duminical pentru copii. Luni, 21 aprilie, a doua zi de Paşte afost multa bucurie. A avut loc Sacramentul Confirmării tinerilor, urmate de Serbarea tinerilor confirmaţi și multe jocuri surprizăț

Între 30 aprilie şi 6 mai a avut loc excursia organizată de Comunitatea Creștinilor din Bonn  (pr. Armgard Haselmann) şi cea din Romania (pr. Monica Culda) la mănăstirile din Bucovina-Moldova. În total, au luat parte 23 de persoane din ţară şi străinătate. Experienţa dobândită ne încurajează planificarea, în 2015, a unei noi călătorii.

17-18 mai, la capela din București s-a slujit Actul de Sfințire a Omului, a avut loc un nou curs pentru ministranți şi o prezentare a Dramelor mister, de Rudolf Steiner, de către Agenor Crișan.

Duminică 25 mai, la Capela din Cluj, a avut loc o nouă întâlnire a Comunităţii Creştinilor în perioada pascală. Actul de Sfinţire a Omului şi Actul duminical pentru copii au fost urmate de un Teatru de umbre: "Pasărea găsită" - după Fraţii Grimm. Trupa de teatru de umbre a comunității Cluj a fost invitată în iunie să susțină spectacole în deplasare, la Gradinița Florești, Gradinița și Școala Waldorf Cluj.

In 25 mai  scumpii copiii Aaron Sora si Matia Cimpeanu au avut aniversarea de 1 an si respectiv 5 ani.Le  dorim să crească sănătoși! LA MULȚI ANI! Felicitări părinților și nașilor.

S-a intensificat comunicarea privind programele comunităţii. S-a lansat site-ul,  realizat de Theo Dan. http://www.tabarabelis.eu/. Se fac postări pe pagina si site-ul comunităţii https://www.facebook.com/pages/Comunitatea-Creştinilor/597762496949151  http://www.comunitateacrestinilor.ro/

 Înapoi

 

SCRISOARE FINANCIARĂ INFORMATIVĂ

 

Dragi membrii, dragi prieteni ai Comunității Creștinilor

 

          Întotdeauna primul trimestru al anului este cel mai dificil din punct de vedere financiar deoarece luna martie inseamnă plata impozitelor pentru cele 3 proprietăți pe care le deținem( casele București și Cluj, teren Beliș).

          Privind retrospectiv, pentru anul 2013 și-au exprimat dorința liberă să contribuie financiar, un numar de 61 de prieteni . Astfel au fost centralizate un număr  de 61 de angajamente cu diferite sume.Din totalul de 61 angajamente:

-41 au fost achitate integral ceea ce înseamnă 67,2% .

-10 au fost plătite parțial;

-10 neachitate din diferite motive.

      Ne exprimăm recunoștința față de toți aceia care au reușit să-și onoreze angajamentele, acest lucru făcând posibil ca în anul trecut să poată fi achitate impozitele, cheltuielile curente ale asociației, salariul preotului, transportul , cheltuielile care țin de bunul mers al Comunității.

      În anul 2014 am pornit la drum tot cu un număr de 61angajamente.  În primele 4 luni ale acestui an 22 de prieteni au reușit plata integrală sau parțială a angajamentelor. Ne bucurăm și le mulțumim.

     În lunile ianuarie- aprilie am avut intrări din angajamente, donații, chete, simpozioane în valoare de 13.493 ron. Ieșirile totalizând 13.434 ron,au însemnat plata impozitelor (casa Cluj, Beliș iar pentru casa București pe primul trimestru ), achitarea cheltuielilor curente, salariu preot, transport.

        Doar împreună, asumându-ne în libertate contribuțiile de orice fel și onorându-le, punem pietre de temelie pe drumul Fondarii.

          Vă dorim o vara frumoasă, luminoasă și să ne revedem sănătoși la Beliș!

          În numele Consiliului de Administrație al Asociației,

                                                                                         Diana Stoica

 

 

OBSERVAȚIE

Consiliul Asociaţiei Comunitatea Creştinilor  a realizat  situația centralizată a contribuţiilor pe primele luni ale anului. Datele arată o situaţie mai slabă decât în primul trimestru al anului trecut. Ne aflăm  acum aproape de jumătatea acestui an.Membrii contribuabili sunt rugaţi să achite ritmic angajamentul pentru 2014. Contribuţia lunară se achită casierului asociaţiei  sau în contul asociaţiei .

Vă reamintim Contul bancar: RO47 BTRL 0130 1205 9114 48XX cu menţiunea contribuţie.

  Înapoi

 

Veşti internaţionale

*În Ucraina – Comunitatea din Kiev a fost puternic implicată în evenimentele ultimelor luni: “Şi noi putem fi împuşcaţi ca şi ceilalţi”. O caracteristică a acestei naţiuni este că trăieşte cu două limbi. Limba ucraineană este înrudită cu cea rusă, dar în vestul ţării oamenii vorbesc  preponderent ucrainiana şi resping rusa. În răsăritul ţării e invers. Desigur că sunt mulţi care vorbesc cu drag ambele limbi şi depăşesc bariera care se naşte prin limbă. În Ucraina există o şansă pentru o punte între Est şi Vest.“Comunitatea noastră – care şi prin numele ei are ceva cuprinzător (Comunitatea creştinilor) – este apropiată spiritului multi religios din Ucraina. De aceea, nu e de mirare că impulsul de reînnoire religioasă este primit cu atâta deschidere, în spaţiul slav. Sperăm că multe jertfe pe care le-a dat Ucraina vor face posibil ca spaţiul liber câştigat să facă posibil un nou început, prin impulsurile antroposofice care trăiesc acolo: de la agricultură, pedagogie, medicină până la cele ale vieţii religioase. (Dieter Hornemann)

*Acţiunea “bani din coşul de hârtie” a adus între 2006 şi 2013 - 10.022,50 euro. Ea a fost fondată de Pr. Gerhard Palmer.

*Firma Weleda produce de mai bine de 45 de ani cărbunele pentru tămâiere necesar cultului. Dorinţa preoţilor era realizarea unui cărbune cu trei ridicături care să permită aprindere uşoară şi incandescenţă pentru aprox. 2 ore şi cu un fum care, datorită boabelor de ienupăr conţinute, să se înalţe uşor, luminos deasupra altarului şi a capelei. Acest fum, în care au fost întreţesute cuvintele cultice şi muzica, pătrunde mai apoi - când la sfârşitul slujbei de deschid ferestrele – homeopatic, atmosfera întregului oraş

   

La Comunitatea  prietenă, din Viena Sud-Mauer, construcţia capelei, a cătrei piatră fundamentală a fost pusă, în iunie anul trecut, în prezenţa preotesei Monica Culda, prinde contur. Ceremonia de sfinţire a acoperişului (punerea bradului sau mesteacănului) are loc în 22 iunie. Până în septembrie 2014 construcţia va fi finalizată. Felicitări prietenilor vienezi!

 Înapoi

   PERSPECTIVE

 

 

 

 

NUNTA- TAINA  CUNUNIEI

Simpozion de vară, BELIŞ,

 

    24 iulie - 4 august  2014

 

 

 

 

Dragi prieteni, vă  invităm  Beliş 2014!

Tema mare a simpozionului va fi  Nunta  – Taina Cununiei sub toate aspectele ei: nunta între bărbat şi femeie, între spirit şi suflet, între cei vii şi cei decedaţi, între cer şi pământ. Cursurile vor fi o pregătire pentru  nuntă .

De copii şi adulţi se vor îngriji docenţi binecunoscuţi, alături de cele două preotese Armgard Hasselmann şi Monica Culda. 

Intreaga tabără va putea participa la piesa de teatru pregatită de Aaron şi Friedericke Dan.

Tineretul va avea – cu mici excepţii – un program aparte. Vor dormi într-o iurtă şi vor avea cursuri sub conducerea lui Theo Dan şi Sebastian Jacobi.

După masă va fi loc pentru iniţiative libere: Studiul Evangheliei, întreţinerea taberei, întâlniri de comunitate, dar şi pentru  momente de reculegere individuală în liniştea naturii.

Seara – pe lângă discuţiile bazate pe întrebările participanţilor – întâlnirea părinţilor copiilor botezaţi şi/sau confirmaţi, comemorarea defunctilor, concert.

Nu vor lipsi şansele de a face ceva şi pentru întreaga tabără – de la participarea la cursul pentru ministranţi, la adunat fructe de pădure, adus apă, îndrăgitul ajutor la bucătărie, întreţinerea cabanelor, curăţarea terenului. Desigur nu vor lipsi nici drumeţiile la cascadă,  focul de tabara, excursia la lac,  serbarea de la sfârşitul taberei cu o frumoasă piesa de teatru.

Aşadar pe curând, cu voie bună la Beliş! Monica Culda si Armgard Hasselman

PROGRAMUL

8.00 Actul de Sfinţire al Omului

9.00 Micul dejun

10.00 - 10.30  Cercul de dimineaţă pentru toti participanţii; muzică

 10.30-11.30  Curs pt. adulţi şi tineri : Taina cununiei  //   Ateliere copii

11.45- 13. 15  Cursuri artistice  adulţi    //    Ateliere copii

 13.30 – Prânzul

16.00 – Gustare

 16.30 -17.45 –  Discutii despre Fondare   //   Cursuri artistice

18.00- 19.00 Cercul de seară pentru toţi participanţii; muzică

19.00 Cina

20.00 Cerc de întrebări şi discuţii ( legate de cult, alte teme)/ concert / întâlniri ale parintilor

21.00 Incheierea cultică a zilei  

Focul de tabără

23.00   Noapte bună!!!

* Cursurile artistice şi atelierele vor fi suţinute în acest an de: Maya Wagner ( modelaj), Nelu Enache (euritmie),  Alice Popescu, Aaron Dan ( teatru), Judith Dan( muzică),Traian Trif (tâmplărie), Gabriel Pântea ( arte marţiale), Mirela Tatoli (pictura)

Tabăra de vară Beliş 2014 cuprinde:

* Simpozionul «Nunta –Taina Cununiei »24 iulie - 4 august( începe joi, 24 iulie, ora 17.00)

* Tabăra de lucru Din 21 iulie pregătirea taberei, reparaţii . Cei care pot sosi înainte sunt bineveniţi! Din 17până în 25 iuile vom avea ca oaspeţi în Beliş o grupă de 20 de tineri din comunitatea din Köln. Ei doresc să ia parte împreună cu preoții care îi însoțesc la Tabăra de lucru . 

* Tabăra de tineret –în paralel cu Tabăra mare; excursie în Padiş la sfârşit , 4 august (participă tineri peste 14 ani) ,amanunte pe www.tabarabelis.eu

 

                                                                        INVITAŢIE

Vă învităm să luaţi parte la Adunarea generală a Asociaţiei Comunitatea Creştinilor în România, care va avea  loc în tabără, sâmbătă, 2 august , ora 16,00. Ordinea de zi cuprinde: raportul activităţilor asociaţiei, raportul financiar, perspective-proiectul Fondării, diverse.

Consiliul de Administraţie

DATE ORGANIZATORICE

Cazare: în cabanele de lemn din tabără, la gospodăriile ţăranilor, pensiuni sau în cortul propriu (camparea fără plată)

Costurile de anul acesta :

Adulţi  - taxă de participare 55 ron;  Masa 30 ron/ 3 mese şi gustare/zi (nu se poate lua numai prânzul ); cazare în tabără:3 ron/zi

Elevi,studenti, pensionari :  taxa de participare 30 ron.  Masa 30 ron/zi; cazare tabără:2 ron/zi 

Copii sub 10 ani, masa 20 lei/zi

Taxa  pentru materiale: lut, culori, hârtie : 10 ron

Observaţie: Taxa de participare reprezintă contribuţia noastră la transportul, cazarea şi masa docenţilor şi a preoţilor cât şi pentru reparaţii şi întreţinerea taberei.

* Taxele de tabără se plătesc la sosire.

Participanţii sunt rugaţi să aducă: Noul Testament; instrumente muzicale, sac de dormit şi izomat sau saltea; pelerină de ploaie şi cizme de cauciuc, îmbrăcăminte călduroasă, pantofi de euritmie, lanternă, lumânări

Posibilităţi de transport pe traseul Cluj Napoca-Huedin-Beliş-Gorga

* Până la Huedin cu trenul sau cu microbuzul cu plecare din autogara Cluj,  apoi cu auto

* Cu auto personal/taxi din Huedin se ajunge în punctul Belis Gorga, dupa staţia Dealu Negru, apoi se parcurge 1 Km de la drumul naţional în dreapta (urmând indicatorul).

Important! In tabără copiii  vor fi  supravegheaţi de părinţii lor. Asistenţa este asigurată doar pe timpul atelierelor artistice.  Organizatorii

INSCRIEREATabăra de tineret: Theo Dan email :info@tabarabelis.euhttp://www.tabarabelis.eu/

Tabara mare: Nora Tigareanu (Cluj) Email: noratig@yahoo.com,  tel. 0741076471, fix  0264433693

Monica Culda e.mail :monicaculda@hotmail.com

 

Atenţie!

 În Tabăra Comunităţii Creştinilor vrem să ne autoeducăm într-un stil de viaţă mai sănătos, atât în alimentaţie cât şi social. Bunul mers al taberei depinde de implicarea tuturor la treburile gospodăreşti, curăţenie, bucătărie, căratul apei, adusul şi tăiatul lemnelor! Orele de linişte ale noptii încep la 22,30 şi până la ora 23,00 focul de tabără va fi stins. În Tabăra Beliş consumul de alcool este neacceptat! Fumatul este permis doar în locul amenajat, din afara taberei! Telefoanele mobile vor fi închise în timpul activităţilor şi nu pot fi folosite în jurul capelei!* Dorim să ne respectăm între noi în comunicare, respectând programul şi regulile taberei.

  Înapoi

 

                          PERICOPE, Iunie- septembrie 2014

Sfantul Ioan 24 iunie- 26 iulie

            24.06    Marcu  1,1-11

             29.07   Matei 3

              6.07    Ioan   1,19-34

            13.07    Ioan 3,22-36

             20.07  Ioan 5,31-38

 

Perioada intermediara   27 iulie- 28 sept.

            27.07    Marcu  8,27-38

             3.08     Matei  7,1-14

            10.08    Luca 15,1-32

            17.08    Luca  9,1-17

            24.08    Luca 18,35-43

            31.08    Marcu  7,31-37

              7.09    Luca 10,1-20

             14.09   Luca 17,5-37

            21.09    Matei  6,19-34        

 

Sfantul Mihail   29 septembrie-1 noiembrie

            29.09    Matei 22,1-14

 Înapoi

Urare de Sânziene

 

 

 

 

Fie ca inimile noastre să cânte în acord deplin cu minunata atmosferă de Sânziene, în care fiecare să se regăsească cu ce are mai bun de dăruit comunităţii! Fie ca soarele verii să coacă rodul sufletelor noastre cât mai frumos! Să avem ce împărţi , apoi, între noi, din prea plinul întâlnirilor!

 

Redacția

 

 

 

 

 

INFO
http://www.comunitateacrestinilor.ro/

https://www.facebook.com/pages/Comunitatea-Creştinilor/597762496949151

http://www.tabarabelis.eu/

Centre ale Comunităţii Creştinilor în Romania 

Bucureşti

Str. Astronomului nr. 5 sect 1;

Mihaela Deaconu, tel:0733701244 email:deaconu_mhl@yahoo.com

Zoltan Andras 0723296306 ,e.mail zoltanandras@dnt.ro

Cluj-Napoca

Bulevardul. 21 decembrie 1989 nr 36, ap 5

Rodica Oancea tel 0264554732;  Diana Stoica e.mail:diana.stoica@yahoo.com

Alte persoane de contact:

Nora Tigareanu, Cluj, email: noratig@yahoo.com, 0741076471

Lidia Blidariu, Bacău,  tel.0234515261; 0753143203 e.mail: lidiablidariu@yahoo.com

Verginia Petrovici, Iasi,: tel 0748140974 e.mail:  vpetrovici2002@yahoo.com

Laurentiu Cimpeanu,  e.mail: laurentiucimpeanu@yahoo.com