Scrisoare Crăciun 2016

Conținut

 Fondarea Comunității Creștinilor în România, octombrie 2017 – Marie Pierrette Robert

O realizare pură a planului divin - Armgard Hasselmann, traducere Monica Culda

Crăciun Proaspăt- Monica Culda

Noaptea tainică   - Judith Dan

RETROSPECTIVE

Retrospectiva anului 2016- Lidia Blidariu

POVESTE de IARNĂ

Lumanarile de Advent

VEŞTI DIN COMUNITATE

Scrisoare chemare- A. Hasselmann, Monica Culda

Vești din comunitatea internațională- Monica Culda

PERSPECTIVE

Programul  de Crăciun al Comunității în București

Programul  de Crăciun al Comunității în Cluj

PERICOPE 2016-2017

Urare de Craciun

INFO comunitate, site, persoane de contact

Redacţia:

Lidia Blidariu, Monica Culda, Verginia Petrovici

 

Fondarea Comunității Creștinilor în România

București - 6-8 oct 2017

O poetă româncă scria la începutul sec 21: ”Doamne, infinit de mare și de larg este drumul către Tine”, iar Domnul i-a răspuns: ”Să incepem totuși ... cu A”

Marele A a răsunat acum 25 de ani, de atunci de când Actul de Sfințire a Omului a început să fie celebrat cu ”regularitate” în mica comunitate din România. Mai întâi această regularitate a însemnat – o dată pe an! Atunci când oamenii se întâlneau pentru câteva zile in Belis, aproape de Cluj, și luau parte la slujba în limba franceză. Apoi, s-a celebrat de două și mai apoi de trei ori și în limba germana. Apoi, în sfârșit și în limba maternă, după traducerea sacramentelor și ordinarea primelor preotese românce. Grație și suportului prietenilor din comunitatea internatională am putut să avem două spații cultice – în București din 1999 și în Cluj din 2003. In Beliș, pentru tabara de vară, a fost construita și reconstruită de-a lungul anilor o capela minunată din lemn, după felul locului, rustică.

In momentul de față în țară trăiesc și lucrează doua preotese: din septembrie 2016 dna Armgard Hasselmann în București, de aproape 4 ani Monica Culda în Cluj. Din Germania vin in vizită tot mereu Uwe Sondermann (Hamburg) și din Franța- Marie Pierrette Robert (Paris).

Multe, foarte multe au fost trăite, realizate, sperate – multe au fost dobândite cu greu în acești ani. Primii pași timizi, dar din ce în ce mai siguri, pe acest drum larg și mare au avut mai întâi ca țel: Crearea unor condiții solide, conștiente – absolut necesare realizarii Fondării. Căci abia apoi putem ruga lumea spirituală, ființa Comunității Creștinilor să se impământenească, să se unească pe deplin cu aceasta țară și cu oamenii săi.

Decizia a fost luată apoi, pe baza celor trăite în cele două comunități, de către Conducerea Comunității Creștinilor internațională și de colegiul preoțesc activ în România în octombrie 2016.

Acum dragi prieteni, vrem sa sărbătorim împreuna acest nou început, de fapt – Inceputul fundamental în sens spiritual!

Aceasta se va întâmpla la București după cum stiți, între 6 si 8 oct 2017. Așteptăm oaspeți din toata Europa – și de peste ocean. Dorim să le arătăm și să îi familiarizăm cu cultura română, cu valorile noastre. Insă aceste valori sunt purtate și reprezentate de oameni.

De aceea, dragi prieteni români, vă invităm cu mult drag să luați parte la acest  mare eveniment spiritual! Să vă faceți timp, sa veniți la Bucuresti, și astfel intr-un spatiu protejat, cultivat, să putem sărbători împreună ceea ce va rămâne înscris în istoria Comunității din România și în cer!

Cu urări de Crăciun și An Nou fericit, în numele colegiului de preoți,

A Dumneavoastră, Marie Pierrette Robert

 

 

O realizare pură a planului divin

 

Dragă comunitate,

Ne apropiem cu pași mari de sarbatoarea Crăciunului. A trecut deja primul Advent, ce vrea sa ne călăuzească spre o stare lăuntrică de așteptare a ceva nou. Poate vrea să se apropie de noi un gând nou, care să stea alaturi de altele binecunoscute, pe care ni le-am insușit în timp despre sărbătoarea Crăciunului: Noi îl așteptăm pe Christos  ”Domnul”, ca pe Fiul - mereu-creator al Tatălui, care se îndreaptă salvator spre existența noastră pamântească. Tot mereu nou. In noi se anunță, îl putem simți, cum se apropie ca din ”sânul Tatălui” Său (cum se spune în vechile cântece bisericești). El vine, dintr-o iubire nesfârsită, din depărtările lumilor pentru a dărui neamului omenesc Copilul sfânt in iesle.

Putem doar intui drumul de eoni pe care L-a străbătut, acest drum voit de Dumnezeu. Evanghelia lui Ioan rostește aceasta foarte simplu și direct: ”Cuvântul s-a facut trup.”

Evanghelia lui Matei, care se citește în Actul de Sfințire a Omului – de Crăciun-  la miezul nopții, ne vorbește despre lungul șir de strămoși ai lui Isus. Aceasta ne ajută să ne imaginăm și mai bine pe cei care au facut posibil acest drum de împământenire. In același timp ne aduce aminte de Geneză. Acolo se spune: ”Porumbelul clocea asupra apelor originare”. Aceasta era înainte să fi fost creat orice altceva. Porumbelul, simbol al Spiritului, plutește cu aripi ușoare adânc, până în ceasul miezului de noapte. Ne apropiem contemplând de un  plan pe care îl putem numi și Planul lumilor.

Aceasta ne este înfățișat mai îndeaproape și prin ”Credo”, în conținutul său de cunoaștere. Privind devenirea de om a lui Christos, așadar privind trecerea Sa din lumea etern-divină în dimensiunea temporal-umană – vedem Spiritul Sfânt, împreuna săvârșitorul acestei deveniri. Maria a primit Spiritul Sfânt, căci el este cel care a creat în fiul Mariei un înveliș potrivit pentru Christos. Perspectiva noastră se deschide în incomensurabil.

In El, cel care s-a născut ca fiu al Mariei în Betleem – se sprijină toate speranțele omenești privitoare la viitorul omenirii. Însă ... nu doar acestea. Așa cum se spune in Apocalipsa lui Ioan: El este Alfa și Omega. Așadar El este înainte de orice altceva – e prezent deja în Spirit. El este ”conceput” ...în spirit, de către Spiritul–Creator. Și această concepere a continuat, purtând-o treaptă cu treaptă înspre existența umană. Aceasta este ”conceptio immaculata”, care a avut loc în curentul ereditar, chiar daca desigur unele nedesăvărșiri omenești au vrut sa intervină împiedicând-o. Așa  a fost până în final o realizare pură a planului divin.

Atunci când auzim sau citim despre aceste trepte de coborâre, fie ca aceste gânduri să contribuie la aprofundarea, la lărgirea conștientei noastre.

 In acest sens vă doresc dumneavoastră tuturor un Advent și un Crăciun fericit, liniștit!

 

Armgard Hasselmann

Traducere Monica Culda

 

 

 

 

 

 

 

Crăciun proaspăt

 

 

Acum câteva zile stăteam cu prietenii în jurul mesei la care de aproape treizeci de ani studiem, în fiecare săptămână, antroposofie. Eram înainte de Crăciun, iar Judith Dan gazda noastră, pentru  că venisem ceva mai devreme, ne povestea despre o colindă maghiară în care se cânta despre Crăciunul mic și Crăciunul mare. Câtă înțelepciune într-o colidă pentru copii!

Într-adevăr, există un Crăciun mic – al nostru, al familiei noastre, în care sărbătorim așa cum nimeni nu o mai face:  cu cântece, obiceiuri, amintiri pe care doar familia noastră le are și nici o altă familie din lume. Si mai este un Crăciun mare, atât de mare încat îl regăsești în fiecare familie și în fiecare confesiune. Un Crăciun care trăiește și în cer și pe pământ. Din împletirea acestor două Crăciunuri  se naște tot mereu experiența proaspătă a fiecărui an, Crăciunul fiecărui an.

Cum poate fi un Crăciun al secolului 21? Am să vă răspund cu o poveste scrisă de profesorul meu de la Seminarul de Preoți, domnul Georg Dreissig. Așa cum sună povestea, tare am impresia că este o experiență personală.

Uite, de aici se uită cineva la noi!

Când ținut de mână de bunica mea,  mă aplecam din când în când asupra unei flori,  ea îmi zicea de fiecare dată: ”Uite, Ghika –  Copilașul Sfânt se uită la noi!”  îmi spunea aceasta indiferent că eram în fața unui trandafir, a unei panseluțe sau a unui clopoțel – și întotdeauna când îmi spunea aceasta, Îl vedeam și eu. Petalele aveau trăsăturile Lui și de fiecare dată când Îl descopeream, îmi zâmbea. 

Când eram mic, făceam asta fără probleme. Dar acum, nu numai că a murit bunica, dar mi s-a stins și vederea. A început să-mi crească obișnuita cataractă a adulților, o boală de care suferim, fără să fim conștienți de ea. Am început să cunosc lumea tot mai bine și i-am uitat frumusețea și minunățiile. Iar înainte de toate – am uitat de Copilașul Sfânt al bunicii.

Aceasta până când, ajungând și eu tată, m-am aplecat deasupra unui băiat care, năucit de alcool stătea întins pe stradă, cu ochi neputincioși pe jumătate deschiși – și totuși orbi. Nu îl cunoșteam și am fost ușurat când m-am convins de asta,  pentru că la prima vedere...

În răsuflarea mea ușurată: ”Nu... e altcineva”,  am auzit dintr-o dată cuvintele bunicii din copilărie: ”Uite, Copilașul Sfânt se uită la noi”.  Sever, chiar fără nici un menajament, așa cum nu mi-a vorbit niciodată în copilarie. A spus-o ca și cum m-ar fi pus la punct. Și am înțeles. Am înțeles că nu aveam nici un motiv să răsuflu ușurat, că împotriva cataractei nu ajută câteodată nimic altceva decât lipsa de menajamente și că și aici ”Copilașul Sfânt” vrea să fie văzut și recunoscut – oricât de absolut lipsită de romantism era situația.

Apoi am îngenuncheat toți trei lângă el: eu, medicul tânăr ce mirosea încă foarte proaspăt și bătrânul sanitar cu păr cărunt. Ne-am străduit, fiecare în felul său ... Dacă a fost degeaba, nu pot să spun.

De atunci, vederea mea de copil a reapărut. Văd din nou ”Copilașul Sfânt”, doar că acum Îi văd trăsăturile nu în trandafiri sau în clopoței ci mai ales în chipurile oamenilor. Și uneori plâng apoi pentru că și ”Copilașul sfânt ” pe care îl văd, plânge – dar fac asta doar în suflet. La urma urmei, acest „să vezi și atunci când doare”, tot e mai bun decât să fii prins de cataractă și să nu mai bagi de seamă nimic.

Un Crăciun proaspăt vă urează,

Monica Culda

 

 

 

 

 

 

 

 

Noaptea tainică 

 

 

Florile dalbe cad acum peste noi. Acum, dar și în tot cursul anului. Și primăvara, și vara... tot timpul. Cad ușor ca niște fulgi de nea parcă ar fi mană cerească. Până și sunetul căderii lor îl poti auzi dacă ai urechi în inimă.

Când după o seară cu lacrimi și frământări crezi că totul s-a sfârșit și nimic nu mai are sens, te trezește soarele dimineții cu cântatul păsărelelor și totul e nou, plin de speranță.

Când  la o întrebare chinuitoare apare cu totul neașteptat un răspuns

Când ai bătut și ți s-a deschis

Când peste noroi, gunoi și mizerie cade zăpada și totul e curat, alb strălucitor

Când  pe un obrăjor mâzgălit de lacrimi apare un zâmbet luminos

Când în jurnalul vieții tale după o pagină grea, ai dat fila și apoi ai în față una imaculată

Dar este o zi deosebită în an, o noapte tainică, când din toate aceste ”cetinițe-cetinioare” împletești o cunună și cu inima plină de recunoștință o așezi la picioarele Pruncului.

Atunci bucură-te, căci ești sus la poarta Raiului!

Judith Dan

 

RETROSPECTIVE

 

 

 

 

 

 

 

Comunitatea Creștinilor în România- Retrospectiva 2016

Ianuarie 2016

La București, în primele zile ale Anului nou, dna Armgard Hasselmann a slujit Actul de Sfințire a Omului în fiecare zi și de sărbătoarea Epifaniei- 6 ianuarie. In perioada de Epifanie au avut loc 2 conferințe, s-a oficiat încă două duminici, au fost întâlniri cu tinerii. In ianuarie dna Hasselmann a fost în vizită la Iași și la Timșoara.

În Comunitatea Creștinilor din Cluj anul a început cu celebrarea Actului de Sfințire a Omului, o prezentare și discuții pe tema: Ierarhiile îngerești și aspiraţia morală. A urmat o consistentă lecție de euritmie împreună cu o nouă prietenă din Budapesta. Pe 6 ianuarie- Sărbătoarea Epifaniei - Monica Culda a celebrat și a continuat cu povestiri despre regii magi. S-a reluat activitățile Duminica familiei și Lumea basmelor, Teatru de păpuși, s-a slujit înca de două ori duminica.

Februarie 2016

Comunitatea din Bucureşti a intrat împreună în Timpul Trinitar cu o retrospectivă a activităţilor din ultimele şase luni cu dna Armgard Hasselmann şi o discuţie despre viitoarele activităţi. In 7 februarie s-a celebrat  Actul de Sfinţire a Omului şi Actul duminical pentru copii. Duminică, 14 februarie, a fost oficiat sacramentul Botezului copilașului familiei Oprea, David Ioan. A oficiat pr. M. Culda. Între 26-28 februarie, la București, s-a aflat dl. Uwe Sondermann, preot în Hamburg, care a pregătit, împreună cu membrii comunităţii intrarea în perioada de Patimi. 

La Cluj, dl. S.Țigăreanu a ţinut conferința: Lumea îngerilor, iar duminică, 7 februarie, perioada Trinitară a anului a debutat cu Actul de Sfinţire a Omului, urmat de o discuție despre Actul duminical pentru copii ca o chintesență creștină. Pe 8 februarie, seara, a avut loc Cercul de lucru ”Lumea imaginativă a basmelor” cu dna Judith Dan. In 28 februarie, în cadrul Duminicii in familie, s-a slujit, s-a reprezentat teatru de păpuși. Seara zilei de 28 februarie a fost dedicată comemorării lui Victor Dan, la doi ani de la plecarea în lumea spirituală.

In februarie 2016 Consiliul Asociatiei a trimis catre membrii și prietenii Comunității Creștinilor o scrisoare de informare privind situația financiară 2015 a comunității.

Martie 2016

La București s-a trăit intens în acest an perioada ultimei săptămâni a Patimilor. Din 21 până in 28 martie s-a slujit, au fost predici de seară (Joia Mare), ore de reculegere (Vinerea Mare). Perioada a culminat cu sărbătoarea Paștilor din Duminica Invierii, pentru copii și adulți.

Și la Cluj pregătirea pentru Taina Invierii și Săptămâna mare a Patimilor a fost intensă. In 20 martie s-au sărbătorit Floriile. Apoi in fiecare zi până în ziua de Paște au fost slujiri, cercuri  de studiu al evangheliei pentru Lunea mare, Marțea mare etc, discuții legate de Imaginațiunea pascală a lui Rudolf Steiner. S-a slujit în Duminica Invierii și a doua zi de Paște. Tot în martie au continuat activitățile atelierului despre Intelepciunea basmelor cu povestea ”Rapunzel” de Fratii Grimm, ținut de Judith Dan.

In martie s-a redactat si trimis Scrisoarea de Paște 2016 a Comunității Creștinilor.

Aprilie 2016

La București, în  perioada pascală,16 aprilie, a avut loc Actul de Sfințire a Omului, urmat de conferința sustinuta de  M. Culda “Insemnătatea confirmării în biografie”. A urmat cursul intern de medicină pastorală, iar dna M. P. Robert, aflată in vizita, a sustinut conferința: ”Confirmarea: Binecuvântarea nașterii individualității conștiente”. Duminică, 17 aprilie, s-a celebrat Actul de Sfintire Omului, în care a fost inclus Sacramentul Confirmarii pentru doi tineri din Craiova si Brașov. A urmat o frumoasă sărbătorire a lor cu jocuri, bufet, surprize.

Cluj, duminica, 10 aprilie, s-a celebrat Actul de Sfințire a Omului, urmat de un cerc de discutii, iar in dupa-amiaza de luni, 11 aprilie, s-a facut muzică - Cântece simple și frumoase de primăvară, urmând apoi cercul Din înțelepciunea basmelor: ”Jorinde și Joringel” de Frații Grimm, prezentat de Judith Dan. S-a celebrat in perioada pascală și in 24 aprilie.

Mai 2016

La Cluj, duminică, 1 mai, s-a oficiat Actul de Sfințire a Omului, intr-o atmosferă de sărbătoare, pregătind Înălțarea la cer și Rusaliile, iar pe 2 mai, a avut loc un moment pascal festiv, împreună cu cercurile de studiu antroposofic din Cluj. Joi, 5 mai, s-a celebrat Actul de Sfințire a Omului-slujba de ÎNĂLȚARE. Pe 9 mai, a avut din nou loc Lunea basmelor. Judith Dan a ales Basmul Ploaia de stele de Fratii Grimm. A fost o seară frumoasă în comunitate, avand ca oaspeţi, un grup de prieteni din comunitatea Bielefeld, Germania, care au vizitat Clujul. Pe 15 mai, s-a sărbătorit duminica Rusaliilor prin Actul de Sfinţire a Omului, celebrat de pr. A. Hasselmann, urmat de Actul duminical pentru copii.

Bucureşti,  luni, 16 mai, a doua zi de Rusalii programul a cuprins: Actul de Sfinţire a Omului, Actul duminical pentru copii. Evenimentul zilei a fost Sacramentul cununiei-NUNTA tinerilor Alex Bugnariu şi Tatiana Suliman, oficiat de dna Armgard Hasselmann. Pe 28 mai au avut loc conferința dnei A.Hasselmann-”Despre bogumili”, iar pe 31 mai- conferința dlui D. Hornenamnn "Impulsul christic in opera lui Johann Sebastian Bach".

Hamburg,  intre 13-17 mai a avut loc Simpozionul international de tineret al Comunitatii Creștinilor. Tema simpozionului de Rusalii a fost « PUNCT DE FUGA. OMUL ». Ne bucurăm sa vă informam că la Festival au participat si 12 tineri din București, Cluj, Timisoara, Brașov, însoțiți de  Monica Culda !

Stuttgart (Germania). Din 23 mai, a avut loc Sinodul anual internațional al preoților Comunității Creștinilor, la care, alaturi de preoți din întreaga lume au participat pr. M. Culda și pr A. Hasselmannn. Grupul celor patru preoți responsabili pentru România a avut si întâlniri de lucru  legate de viitor și cu Cercul celor 7 conducători superiori.

Iunie 2016

Intre 3-5 iunie – dna Armgard Hasselmann a vizitat grupul de inițiativă din Timișoara și a ținut o conferință la Gradinița Waldorf.

 

La București – capela comunitatii- Expoziția dlui David Kashmadze, pictor și profesor la Școala Waldorf Tbilisi, Georgia. Expoziția a fost dechisă până în august. In 18 iunie  a avut loc conferința ”Navid Kermani - Perspective noi asupra Islamului ”– prezentată de dna Armgard Hasselmann.

Cluj Comunitatea Creștinilor a primit vizita dnei Marie-Pierrette Robert. Activitătile din 11-12 iunie au constat dintr-o conferința a dnei Robert, o vizită la atelierul pictorului portretist Ladislau Walovitz. Duminică, 12 iunie s-a oficiat Actul de Sfințire a Omului. In 24 iunie s-a celebrat primul Act de Sfințire din perioada de Sanziene- Sfântul Ioan.

In iunie s-a redactat si trimis Scrisoarea de Sânzie 2016 a Comunității Creștinilor.

Iulie 2016

Cluj. Intre 1-3 iulie 16 prieteni din Comunitatea de la Budapesta au vizitat comunitatea din Cluj. Au fost întâlniri frumoase și intense, celebrări și predici în română și maghiară, prezentarea istorică a Clujului și vizita orașului. In 8-9 iulie Manfred Schneider din Dresda a ținut un ciclu de conferințe despre Divina Comedie a lui Dante și relația cu biografia omului . Motivele au fost subliniate prin muzică și euritmie.

BELIȘ 2016- Intre 14-24 iulie a avut loc în Munții Apuseni, la Beliș, județul Cluj, Simpozionul de vară al Comunității Creștinilor în România în organizarea preoteselor Monica Culda și Armgard Hasselmann. Tema de anul acesta a fost ”Educație și autoeducație la tinerețe și maturitate”. Au fost zile cu experiențe bogate, spirituale, sociale și artistice pentru cei 72 de participanți, copii, tineri și adulți. S-a reprezentat anul acesta My Fair Lady. Simpozionul a fost precedat de o tabără de lucru.

August 2016

La București s-a reluat activitatea în 28 august cu celebrarea Actului de Sfințire și o retrospectivă a ultimelor luni. A urmat în 29 august, condus de dna Hsselmann, un cerc de studiu al evangheliei și discuții de perspectivă. A fost redactat și mediatizat programul toamnei.

Septembrie 2016

București- 5 septembrie, pr. A. Hasselmann a susţinut conferința: Fraternitatea ca forță vindecătoare în viața grupurilor și națiunilor. S-a celebrat duminicile 11 si 18 septembrie. S-a dedicat lunea cercului de studiu al evangheliei si conferințelor. S-au purtat discuţii pentru pregătirea Sinodului Europei de Est. In 29 sept s-a celebrat sărbatoarea de Sfântului Mihail.

Comunitatea Creștinilor în Cluj  şi-a reluat activitatea, duminică, 11 septembrie, cu Actul de Sfinţire a Omului. Pe 18 septembrie a fost Duminica familiei, cu un atelier muzical pentru copii cu instrumente neobișnuite-oferit de Doris Dorfmeister (terapeut prin artă) din Stuttgart. Pe 24 septembrie, a avut loc un atelier de Terapie prin muzică, cu exemplificări, experiențe personale, susţinut de Doris Dorfmeiser. Pe 25 septembrie, s-a celebrat cultul, urmat de conferinţa ”Îmi urmez drumul–confruntarea cu boala prin artă” – prezentată de D.Dorfmeister si Anne Eder, terapeuți și pedagogi. Pe 26 septembrie, M. Culda a prezentat tema  ”De ce vorbim despre Michael?” .

S-a redactat si trimis Scrisoarea de Michael 2016 a comuniății.

Octombrie 2016

La Cluj, duminica, 2 octombrie s-a slujit pentru inceputul perioadei mihaelice si a avut loc Sărbătoarea de Michael pentru întreaga comunitate. In 3 octombrie Manfred Schneider a prezentat o Conferința- eveniment ”Faust- Destinul omului modern”.

La București la capela comunitatii tot în 3 octombrie dna Armgard Hasselmann a ținut conferinta ”Forte sociale si antisociale în om”.

10 -13 octombrie- Sinodul preoților Comunității Creștinilor din țările de Est- pentru prima dată in România la București. In 11 oct. cei 15 preoți prezenți s-au întâlnit cu o parte a membrilor comunității din București și preoții responsabili. In 14 octombrie dna Marie-Pierrete, lenker pentru România s-a întâlnit cu comunitatea și a anunțat decizia Sinodului că în octombrie 2017 Comunitatea Creștinilor în România va avea evenimentul Fondării/ Impământenirii. A doua zi, 15 octombrie, în cadrul Actului de Sfințire a Omului, printr-o predică specială, dna  Armgard Hasselmann și-a început oficial activitatea ca preot al comunității din București.

Au fost trimise în luna octombrie scrisori speciale din partea preoților către toti prietenii din România în care s-a anunțat perspectiva evenimentului Fondării în octombrie 2017 a Comunitatii Creștinilor. Au avut loc întâlniri față la față la București și prin Skype, cu un grup de purtători pentru configurarea evenimentului cu responsabilități și program.

In 29 octombrie la Cluj, dna Hasselmann a tinut Conferința ”Fraternitatea ca forță vindecătoare pentru societate”. In 30 octombrie s-a slujit la altar cu doi preoți și a avut loc o intalnire cu comunitatea dedicată organizării evenimentului Fondării.

Noiembrie 2016

In 6 noiembrie la Cluj a avut loc Duminica Familiei, cu act duminical pentru copii. Programul a cuprins un mic concert al copiilor instrumentisti și o poveste în limba germană. In 13 noiembrie s-a oficiat Actul de Sfințire, s-a predicat și au inceput repetitiile pentru partea muzicală a atmosferei de Advent si Craciun.

In 7 noiembrie la București a fost o nouă luni cu conferință prezentată de dna Armgard Hasselmann, pe o temă foarte actuală.” A. Schimmel si Navid Kermani-creatori de punți între Est si Vest”. Conferința s-a bucurat de audiență. In 13 noiembrie s-a slujit, s-a deschis Bazarul pentru suflet cu mici obiecte frumoase create pentru aceasta perioada a anului.

In 19-20 noiembrie dna Hasselmann a vizitat grupul din Timisoara și a tinut o prelegere despre ”Noi și relatia cu cei decedati”. In continuare la București in 21 noiembrie a avut loc o Comemorare a celor decedati din comunitate și mișcarea antroposofică.

In 18-20 noiembrie dna Monica Culdaa și dna Gabriela Halmagean au participat la Viena, la Seminarul de medicină pastorală. A fost prilejul ca vestea Fondarii in Romania sa fie facută publica prietenilor vienezi împreună cu invitația la eveniment.

In 27 noiembrie, la Cluj, a avut loc un frumos program pentru Prima duminica de Advent. S-a slujit dimineața în noua atmosferă azurie a capelei, iar seara s-a desfasurat tainica sarbatoare a Spiralei de Advent. A participat multă lume - multe familii cu copiii lor. Primele colinde deosebite s-au auzit.

La Bucuresti, in 27 noiembrie, s-a slujit primul Advent și a continuat Bazarul cu suflet- de Advent si Craciun. Apoi a fost Spirala de Advent împreună cu prietenii din SAR. In 28 noiembrie seara a avut loc o Conferinta pentru parinti.

Decembrie 2016

In 5 decembrie seara au fost conferinte. La Bucuresti ” Adevăr și toleranță”- a prezentat dna Hasselmann. La ClujAbordarea biografică - puțin altfel”  - Sorin Tigăreanu.

Intreaga luna decembrie au avut loc la Cluj cat si la Bucuresti slujiri de Advent pentru adulți și copii, întâlniri privind organizarea Fondării 2017, pregătiri pentru Crăciun, Jocul de Crăciun, Jocul magilor, activități pentru copii.

Preoții au realizat cu colaboratori un pliant de mediatizare a Fondării octombrie 2017 în întreaga comunitate internațională.S-a redactat și trimis Scrisoarea de Craciun 2016, s-a realizat Calendarul 2017 al Comunității Creștinilor în România.                                  

                           Lidia Blidariu

RĂMAS BUN 2016!

LA MULTI ANI, 2017!

 POVESTE DE IARNĂ

 

 

 

 

Lumânările de Advent

 

Patru lumânări ardeau pâlpâind în Cununa de Advent. Era linişte. Atâta linişte era în jur, încât puteai auzi şoaptele sfârâite ale lumânărelelor.

Prima lumânare ofta:

- Numele meu e PACE. Lumina mea luminează în întuneric, dar ce folos, oamenii nu mă vor, ei nu vor pace… Şi luminiţa ei deveni tot mai mică, până ce se stinse cu totul.

A două lumânare tresări pâlpâind şi şopti sfârâind:

- Eu mă numesc CREDINŢA, dar se pare că sunt în plus. Oamenii nu vor să audă de Dumnezeu. Nu mai are nici un sens să mă consum arzând… O adiere străbatu încăperea şi lumânarea se stinse.

Cu o voce abia şoptită începu să vorbească şi cea de-a treia lumânare.

DRAGOSTE mi-e numele. Simt cum mi se sfârşesc toate puterile. Oamenii mă împing de-o parte.Nu-şi văd decât propriile lor interese, n-au ochi pentru cei pe care ar trebui să-i iubească… Şi cu o ultimă pâlpâire se stinse şi lumina DRAGOSTEI.

Un băieţel intră atunci în încăpere. Se uita la Cununiţa de Advent, la lumânările stinse şi rosti printre lacrimi:

- Bine, dar lumânările ar trebui să ardă!

Atunci se auzi şoapta celei de a patra lumânări:

- Nu te teme, copilaş! Câtă vreme mă vezi pe mine pâlpăind mai putem reaprinde celelalte lumânări. Numele meu este SPERANŢA!

Băieţelul prinse curaj, desprinse uşor SPERANŢA din cununiţa de Advent şi reaprinse de la flacăra ei PACEA, CREDINŢA şi DRAGOSTEA, după care reaşeză SPERANŢA în cununiţă.

Cele patru lumânări din cununiţa de Advent îşi răspândeau din nou lumina, ce destrămă cu pâlpâirea ei întunericul.

 

 

VESTI DIN COMUNITATE 

 

 

 

 

SCRISOARE CHEMARE

 

Comunitatea Creștinilor în România

Mișcare de înnoire religioasă

Dragi prieteni,

Acum, când cu mare bucurie putem să anunțăm perioada în care va avea loc festivitatea de fondare a Comunității Crestinilor în Romania – 6-8 octombrie 2017 – ne gândim de asemenea și la șansa pe care o avem de a pregăti împreună acest moment unic.

Mulți am răsuflat ușurați: În sfârșit, după multă așteptare ne fondăm! Acum decizia poate deveni realitate.

De aceea vă invităm, cu tot dragul, să vă implicați în organizarea acestui eveniment istoric. E nevoie de oameni care sunt gata să preia – în anul care ne stă la dispoziție – responsabilități din cele mai diferite: promovarea evenimentului (pliante, online), relații cu oaspeții (din toata Europa și nu numai), responsabili cu înscrierile, transportul, locația, programul artistic, finanțele, excursii ( înainte și după festivități). Se poate ca cineva să se implice doar parțial... Ne bucurăm și pentru aceasta.

Sunt multe aspecte la care trebuie să ne gândim. Intâlnirile noastre vor avea loc în mare parte pe Skype, dar și în cele două comunități din București și Cluj.

Pentru a stabili responsabilii/colaboratorii în această acțiune de anvergură vă rugăm să vă anunțați la Monica Culda (monicaculda@hotmail.com) sau la Armgard Hasselmann (hasselmann@christengemeinschaft.org).

Cu siguranță, vom avea multe de învățat în acest an ce ne stă înainte. Sărbătoarea noastră va rămâne un moment de referință biografic pentru viețile noastre, pentru viața Comunității Creștinilor din România și din lumea întreagă.

Cu bucurie,

Monica Culda și Armgard Hasselmann

 

Simpozionul internațional al Comunității Creștinilor -  Olanda 2017

Dragi prieteni,

Simpozionul internațional de Rusalii 2017 va avea loc în Olanda–în orașul Hertogenbosch sau Den Bosch (e un oras olandez cu două nume J).                                                                                                                                                                     Perioada: Din 2 până în 6 iunie 2017 și este dedicat atât tinerilor ( 15 – 25 ani) cât și adulților de pe toate continentele. Va fi chiar și o tabară pentru copii cu vârste între 10 și 14 ani.

 

Simpozionul va avea loc în 'Congrescentrum Brabant 1931':  www.1931.nl 

Festivalul tinerilor se va desfășura în corturi colorate pe locul mare de parcare alăturat. Tot în apropiere va fi și locul de ”cazare” pentru cei aprox. 500 de tineri așteptați, în regim de  camping. Organizatorii au mult de furcă cu îndeplinirea multelor condiții puse de oficialități, dar cu siguranță că vor reuși să îndeplinească toate condițiile.

 

Programul va fi foarte bogat. După Actul de sfintire vor fi conferințe (separate pentru tineret) cu: Lisa Devine - Australia, Bastiaan Baan – USA,  Otto Scharmer – Germania etc. (traducere simultană în engleză, germană, spaniolă). In continuare vor fi cercuri de discuții (în care se vor aprofunda conținuturile conferinței) și ateliere. Seara – programe culturale.

Informații suplimentare pe: www.whitsunconference2017.org (preturi, cazare, inscriere, program)

Banii sunt aproape întotdeauna o problemă.  Solutii:  Deschidem un fond special Den Bosch 2017. Cei care nu pot lua parte, dar se bucură ca alții să poată face această experiență deosebită, pot face o donație în acest scop.  Poate fi o donație deschisă sau una special destinată unei persoane despre care stiți că ar dori să participe și s-ar bucura de o susținere financiară. Pentru donații adresati-vă casierului comunității dvs.

In cadrul congresului va fi rezervat un spatiu destinat prezentării unor proiecte, initiative mici si mari din întreaga lume. Va fi numit ”Vatra focului”. S-au înscris deja cei implicați în munca cu emigranții care vor să ne împărtașească din experiențele lor, cei care se ocupă de persoane cu dependențe, sau de ex. oameni care vor să găsească tovarași pentru studierea unei teme anume. Aici ne putem înscrie și noi și prezenta ”Fondarea” noastră la care vrem sa ia parte în toamnă cât mai multi oameni.

Ar fi grozav să putem vizita Olanda, înainte sau după simpozion. Dacă ne organizăm și ne anunțăm din timp – putem gasi oferte mai convenabile de cazare ( 15 euro/noapte/cazare) și ajutor/ ghidaj în ce priveste vizitarea tării.

Inscrierile se pot face direct pe site-ul simpozionului sau la monicaculda@hotmail.com cu mentiunea că am nevoie de ajutor la organizare. Așadar, cine doreste să mă / ne ajute?

Monica Culda

 

Cum arata corturile reciclabile puteti vedea pe: www.recycling.nl/blog/kartent-de-wegwerp-festivaltent-van-karton

 

 

KarTent: de wegwerp-festivaltent van karton - Recycling

www.recycling.nl

Weet meer over Recycling.nl. Lees interessante en opmerkelijke artikelen uit de recycling branche.

 

 

 

 

PERSPECTIVE

 

 

 

 

Programul Comunității Creștinilor la București

 

 

Sâmbătă 24.12.2016

16.00 Ajunul Crăciunului - pregătire pentru copii, părinţi şi comunitate

Duminică 25.12.2016- CRĂCIUN

00.00 Actul de Sfinţire a Omului (la miezul nopţii)

            8.00   Actul de Sfinţire a Omului (în zori)

            10.00  Actul de Sfinţire a Omului (în clar-de-zi)

            11.20  Actul duminical de Crăciun pentru copii

Luni   26.12.2016

10.00   Actul de Sfinţire a Omului

Marţi   27.12.2016

9.00  Actul de Sfinţire a Omului

            10.00 Cursul „Crinul şi trandafirul - observarea celor două fiinţe”

Miercuri  28.12.2016

9.00  Actul de Sfinţire a Omului

10.20 Cursul de Crăciun „Mama lui Dumnezeu în pavilionul cu trandafiri” (Ştefan Lochner), „Madona între capşuni” (pictor necunoscut), „Maria în crângul cu                    trandafiri” (Martin Schongauer) - observaţie a picturilor

Joi  29.12.2016

9.00 Actul de Sfinţire a Omului

10.20  Cursul „Tabloul de Crăciun de pe Altarul de la Isenheim din Colmar”

Vineri  30.12.2016

9.00 Actul de Sfinţire a Omului

Sâmbătă 31.12.2016

9.00 Actul de Sfinţire a Omului

18.00 Trecerea în noul an - retrospectiva politică mondială, europeană, românească şi personală a Comunităţii

Predica „La început a fost Cuvântul”

Duminică  01.01 2017

10.00  Actul de Sfinţire a Omului

Luni  02.01.2017

09.00 Actul de Sfinţire a Omului

10.00 Repetiţie pentru Jocul magilor

Marţi  03.01.2017

09.00  Actul de Sfinţire a Omului

Joi   04.01.2017

09.00 Actul de Sfinţire a Omului

Vineri  05.01.2017

09.00  Actul de Sfinţire a Omului

E P I F A N I A

Vineri 06.01.2017

9.00   Actul de Sfinţire a Omului 

18.00  Jocul magilor pentru copii, părinţi şi Comunitate

 

 

PROGRAMUL COMUNITATII CRESTINILOR LA CLUJ

 

 

 

Duminică 27.11.2016  - Primul Advent

         10.00 Serviciul divin:  Actul de sfințire a omului

         11.15 Repetiție Joc de Crăciun

         19.00 Spirala de Advent - sărbătoare pentru mici si mari

Luni, 28.11 la ora 18 - ”Privirea Mariei in picturile lui Hans Holbein si Sandro Botticelli ”  prezintă Monica Culda 

Duminică, 4.12 - A doua săptămâmă de Advent

         10.00  Duminica familiei - Actul duminical pentru copii, cântece de Advent

          10.45 - 11.10  Teatru de umbre - ”Așteptând Crăciunul” - după Lev Tolstoi

          11.15 - Repetiție - Joc de Crăciun

 Luni, 5.12 la 18.00  Conferință: ”Abordarea biografică-puțin altfel” însoțită de exerciții artistice și de observare, prezintă Sorin Tigăreanu

Duminică, 11.12 - A treia săptămână de Advent

          10.00  Serviciul divin: Actul de sfintire a omului

       11.15-11.40 -Motive specifice Adventului - epistola de Advent, prezintă M. Culda

          11.45 - Repetiție Joc de Crăciun

Luni, 12.12  la 18.00 Atelier - ”Imaginile arhetipale ale basmelor” - cu Judith Dan

Luni, 19.12  la  18.00 Repetiție Joc de Crăciun

Sâmbătă 24.12 la  18.00 - 19.30  - Colinde si  JOCUL DE CRĂCIUN !!!

Duminica, 25.12-Triptic cultic:

                   ora 00.00-Prima slujbă de Crăciun (Evanghelia: Matei 1)

                  ora 8.00   - A doua slujba (Evanghelia: Luca 2, 1-20)

                  ora 10.00 - A treia slujba de Crăciun (Evanghelia: Ioan 21 )

Luni, 26.12 A doua zi de Crăciun la 10.00 - Actul de sfintire a omului


Advent și Crăciun luminos!

 

 

PERICOPE  2016 – 2017


Advent     27 noiembrie - 24 dec.

27.11 Luca 21, 25-36

4.12       Filipeni 4,1-9

11.12     1 Tesaloniceni 5,1-11

18.12     Luca 1,26 - 38                  

 

Crăciun 25 decembrie - 5 ianuarie

25.12   La miezul noptii  Matei  1,1-24

In zori  Luca  2,1-20

Ziua   Ioan 21,15-25

26.12  A doua zi  de Crăciun  Ioan 21,15-25

01.01.2017 - Anul Nou  Luca 2, 21-35                    

Epifania  6 ianuarie – 7 februarie

6.01       Matei  2,1-12

 8.01      Matei  2, 1-12

15.01     Luca  2, 41-52

22.01     Ioan    2,1-11

29.01   Matei, 8,1-13                                                                     

 

Per. intermediară   5 febr. - 19 martie

 5.02      Ioan 5,1-16 

12.02     Matei 20,1-16

19.02  Luca 8,4-18

26.02     Luca 18,18-34

5.03       Matei 4,1-11

12.03     Matei 17,1-13

 

Patimile19 martie - 4 aprilie

19.03     Luca 11,14-36   

26.03     Ioan 6,1-15

 2.04      Ioan 8,1-11

 

Săptămâna Mare 9 -15 aprilie

09.04 Duminica Floriilor  Matei 21,1-11

13.04 Joia Mare  Luca 23,13-32  

14.04 Vinerea Mare Ioan  19,1-15

15.04 Sambata Mare      Ioan  19,16-42                  

Paștele    16 april - 24 mai

16.04 Duminica Invierii Marcu 16,1-18

23.04 Ioan 20, 10-29

30.04 Ioan 10,1-21

 7.05  Ioan 15,1-27

14.05 Ioan 16,1-23

21.05 Ioan 14, 1-33

 

Înălțarea  25 mai - 3 iunie

 25.05    Ioan 16,24-33

 28.05    Ioan 16,24-33

 

Rusaliile  4 -  6 iunie

 4.06      Ioan 14,23-31

5.06    Ioan 14,23-31

6.06       Ioan 14,23-31

 

Per intermediară  7 - 23 iunie

7.06       Ioan   3,1-21                                    

11.06     Ioan   4,1-26                                    

18.06   Ioan 17

21.06  Ioan 17, 6-11                      

 

Sfântul Ioan 24 iunie - 25 iulie

24.06     Marcu  1,1-11

 25.06    Marcu 1, 1 -11

 2.07      Matei   3

9.07       Ioan  1,19-34

16.07 Ioan 3, 22-36

 

Per. intermediară   23 iulie - 28 sept.

23.07     Marcu  8,27-38

30.07 Matei  7,1-14

 6 .08     Luca 15

13.08     Luca  9,1-17

20.08     Luca 18,35-43

27.08     Marcu  7,31-37

  3.09     Luca 10,1-20

10.09     Luca 17,5-37

17.09     Matei  6,19-34

24.09     Luca  7,11-17         

 

Sfântul Mihail   29 sept. - 31 oct.

 29.9.     Matei 22,1-14

1.10.      Matei 22,1-14

18.10.    Apoc 12

15.10.    Apoc 19,11-16

22.10.    Efeseni  6, 10-19

 

Per. intermediară  29 oct. - 28 nov

29.10 Apocalipsa 1                        

  5.11     Apocalipsa 3

12.11     Apocalipsa 7,9-17

19.11     Apocalipsa 14 

26.11  Apocalipsa 21

 

 

URARE DE CRĂCIUN

 

 

 

 

Fie ca acest Crăciun să nască în sufletele noastre entuziasmul creator şi forța de acţiune conştientă întru evenimentul spiritual ce ne aşteaptă: Fondarea Comunităţii Creştinilor în România!

 

 

 

  

 

 

INFO

http://www.comunitateacrestinilor.ro/

https://www.facebook.com/pages/Comunitatea-Creştinilor/597762496949151

http://www.tabarabelis.eu/

Centre ale Comunităţii Creştinilor în România

 

Bucureşti :Str. Astronomului nr. 5 sect 1;

Mihaela Deaconu, tel:0733701244 email: deaconu_mhl@yahoo.com,

Zoltan Andras 0723296306, e.mail: zoltanandras@dnt.ro

 

Cluj-Napoca: Bulevardul. 21 decembrie 1989 nr 36, ap 5

Rodica Oancea tel 0264554732, Diana Stoica e.mail:diana.stoica@yahoo.com

 

Alte persoane de contact

Nora Tigăreanu, Cluj, email: noratig@yahoo.com, 0741076471

Lidia Blidariu, Bacău,  tel. 0788968599, e.mail: lidia.blidariu@yahoo.com

Verginia Petrovici, Iaşi,: tel 0748140974 e.mail:  vpetrovici2002@yahoo.com

Laurenţiu Cîmpeanu,  e.mail: laurentiucimpeanu@yahoo.com